В края на вчерашния работен ден той е заменил Дирк Пергот

Бургазлията Ивайло Иванов е новият генерален директор на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“, научи Флагман.бг от източник в Министерството на транспорта. Заповедта му вече е подписана от министъра на транспорта Георги Гвоздейков.

Белгиецът Дирк Пергот е освободен от поста в края на вчерашния работен ден.

Оперативното ръководство на ДППИ му бе поверено през 2023 година, а това стана причина за сериозен скандал в НС. Обвиненията срещу Пергот бяха, че е тясно свързан с депутати от ПП-ДБ. Назначението му бе временно до провеждането на конкурс, но такъв така и не се проведе.

Ивайло Иванов е най-естественият избор за негов наследник. В момента той е председател на УС на ДППИ и добре познава работата по всеки един от проектите, както и проблемите в сектора. Той е считан и за фаворит на бъдещия конкурс, който ще стартира скоро.

39-годишният бургазлия изгради солидна кариера, част е от структурите на Пристанищна инфраструктура от 2012 година, а от 2014 до 2022 година бе директор на териториалния клон на ДППИ в Бургас.

Малцина знаят, че е автор на някои от най-смелите идеи за развитието на пристанищната зона и отварянето към морето.

ДППИ е ключово предприятие и управлява цялата държавна собственост и всички дълготрайни активи на българските пристанища. Извършва редица дейности, свързани с изграждането и поддържането на пристанищни акватории, кейови стени, вълноломи, удълбочаване. Управлява и трафика по море. Предприятието е бенефициент по европейските програми за стотици милиони левове, а годишният му бюджет е около 50 млн.лева. 

 

Оценете публикацията
Leave A Reply

Exit mobile version