Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата

Народното събрание ще се опита експресно да приеме на две четения промени в Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ). Те бяха одобрени днес единодушно от парламентарната Комисия по туризъм.

Поправките са внесени във вторник от депутатите от ГЕРБ-СДС Маноил Манев и Теменужка Петкова. Те касаят улесняване наемането на сезонни работници.

На заседанието присъства и служебният министър на туризма Евтим Милошев. Той припомни, че казусът, който законопроектът цели да разреши, е бил сред първите, които бизнесът му е поставил, след като е поел ресора.

Решаването на проблема със сезонните работници от трети страни е въпрос, който вълнува работодателските организации в туризма, които изпитват проблеми при попълването на дефицита на работна ръка. Приемането на този законопроект би било знак за това как народното представителство подкрепя работата на работодателите в този сложен момент, каза Милошев и допълни, че би било безспорен успех, ако тези нормативни промени бъдат приети в оставащите два дни работа на този парламент.

Основните промени се отнасят до процедурата по предоставяне на възможност за дългосрочна и краткосрочна сезонна заетост. Законопроектът цели да се създаде правна възможност чужденец, който пребивава на територията на България и притежава разрешение за пребиваване, различно от единното разрешение за пребиваване и работа, висококвалифицирана заетост и вътрешнокорпоративен трансфер, да кандидатства за пребиваване, без да е необходимо да напуска територията на страната, се посочва в мотивите към проекта.

Той цели и прецизиране на релевантните разпоредби от ЗЧРБ по отношение на здравното осигуряване на сезонните работници с разрешено право на продължително пребиваване след получаването на документа за пребиваване; възможност за удължаване срока на пребиваване на чужденци, извършващи сезонна работа.

На извънредно заседание вчера и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред прие на първо четене законопроекта.

Маноил Манев заяви, че темата с кадрите е започнала да придобива болезнен характер за бизнеса, който разчита на сезонните работници. Той посочи, че с промените се намаляват срокове за административни процедури, дава се възможност за желаната от бранша 180-дневна виза. Манев каза, че лично за него най-голямото постижение е възможността т.нар. виза D (виза за дългосрочно пребиваване – бел. р.) да бъде продължавана от територията на България. Той изтъкна, че тази промяна ще е полезна не само за туристическия бранш, но и за спортисти, студенти.

Надявам се с ваша подкрепа в четвъртък законът да мине на две четения, за да може още този сезон бизнесът да се възползва от промените, обърна се Манев към членовете на Комисията.

Бургаският депутат от ГЕРБ-СДС Любен Дилов заяви, че ако няма обструкции от правния отдел на Народното събрание, няма пречка законопроектът да мине на две четения, и посочи, че нормативният акт ще помогне не само на туризма.

Ванина Вецина от ПГ на „Продължаваме Промяната-Демократична България“, изрази подкрепа за законопроекта, но посочи, че с него се решават само част от проблемите, натрупани десетилетия.

Драгомир Петров от ИТН каза, че се радва, че последните два дни от работата на парламента се случва нещо в туризма и разкритикува работата на туристическото ведомство през последната една година. В закона има много несъвършенства, много пропуски, но по-добре да приемем някакъв, отколкото да няма никакъв, заяви Петров. Той допълни, че не е уредена възможността за преместването на чужденец от трета страна от един на друг обект на дадена фирма. Депутатът посочи, че в следващия парламент това трябва да бъде уредено.

От ДПС също изразиха подкрепа за законопроекта и акцентираха върху важността да му бъде дадена „зелена светлина“ в навечерието на предстоящия летен сезон.

Депутатите са притиснати от сроковете, тъй като се очаква парламентът да приключи работа на 26 април. След това излиза във великденска ваканция, а после няма да функционира заради предизборната кампания.

Оценете публикацията
Leave A Reply

Exit mobile version