Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка

Депутати от ГЕРБ дадоха извънреден брифинг в Народното събрание (НС). Той бе по повод внесеното от ПП-ДБ проекторешение за създаване на временна парламентарна комисия във връзка с изчезналата Пътна карта за проекта „Турски поток“. Репортер на „Флагман“ зададе въпроси към Теменужка Петкова, която бе енергиен министър при реализацията на проекта за газопровода.

– Г-жо Петкова, Вие подписвали ли сте Пътна карта за „Турски поток“, Вие лично?

– За „Турски поток“ със сигурност не съм подписвала.

– Добре, както го наричате вие – „Балкански поток“…

– Пак казвам, „Турски поток“ е проект на Република Турция. Той се реализира на територията на тази страна. Нашият проект се нарича „Балкански поток“.

– Подписвали ли сте Пътна карта?

– Подписвала съм аз заедно със, съответно, председателя на борда на директорите на „Газпром“… сме подписали тази паметна бележка от среща. Тя е ясна тази Пътна карта – предоставена от страна на ДАНС на тогавашния Министерски съвет, така че всеки един от вас, ако я поиска, може би ще му бъде предоставена.

– Борисов тогава каза ли, че тази Пътна карта трябва да влезе в парламента и да бъде гласувана от Народното събрание, за да бъде защитен българският интерес? Каза ли го това нещо г-н Борисов?

– Ако всички паметни бележки от срещи се гласуваха в българския парламент, нали разбирате, че нямаше да остане време за законодателна дейност.

А Борисов защо… (в този момент пиар на ГЕРБ обявява край на питанията, понеже ставало като интервю, а репортерка на pik.bg бута журналиста от „Флагман“ от микрофона, за да зададе други въпроси).

– Само да кажа кой е взел решението за този проект: решението е взето от българския парламент без нито един глас „против“. Изменена и актуализирана е енергийната стратегия на България за този проект. И към настоящия момент този проект носи стотици милиони приходи на България. Аз не знам как са реагирали от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, когато управляваха, – и в момента всъщност те управляват, – когато получават приходите от този проект. Никой не се оплаква от тези приходи, но сега изведнъж спонтанно решиха, че трябва да има временна комисия.

 

Оценете публикацията
Leave A Reply

Exit mobile version