Към днешна дата пари ще има, експертите гарантират водоподаване, независимо от развитието на сроковете за изпълнение обществената поръчка и ще се опитаме да поправим грешките по първоначалното задание, така че резултатът да е такъв, какъвто трябва да бъде. Това заяви областният управител Пламен Янев във връзка с ремонта на язовир „Ясна поляна“, който захранва общините по Южното Черноморие. Той даде пресконференция в присъствието на изпълнителния директор на „Български ВиК Холдинг“ Лозко Лозев.
Янев представи хронология на дейностите по процедурата и заяви, че още в началото на изминалото лято е било ясно, че тя няма да приключи не само до края на тази година, но и до началото на идващия летен сезон.
„Встъпих в длъжност на 31 юли – в разгара на сезона и в този момент казусът с пречиствателната станция на Ясна поляна беше следният: прекратено укрепването, т.нар. малка поръчка, с извършени 64% от дейностите в разгара на сезона, нямаше вариант за алтернативно водозахранване в пълния обем, който е нужен по Южното Черноморие.Всеки един запознат отиде да запали една свещичка с желанието да не се случва нищо до края на сезона и той да е успешен.
Процедурата по голямата поръчка – аварийна реконструкция на филтърно и помпено стъпало Ясна поляна, беше на етап приети оферти и стартиране оценка на техническата част, т.е. тепърва трябваше да се разгледат над 1000 страници тясно специализирана техническа част, да се направи оценка на кандидатите, кой да бъде допуснат до следващото ниво – ценова оферта, оттам да бъде избран кандидат кандидат, спечелил конкурса, ако няма обжалване, да се пристъпи към сключване на договор. Като срокът за изпълнение на тази поръчка е 10 месеца. Т.е. не на 31 юли, а поне два месеца по-рано на всички, запознати със ситуацията, беше пределно ясно, че тази реконструкция не само, че няма да приключи до края на 2023, но няма да приключи и до началото на следващия летен сезон. Чисто технически и практически няма как да се случи. Към този момент все още нямаше окончателен вариант как да бъде осигурено водоснабдяването в случай на най-лошото относно укрепването или потенциалното и вече ясно незавършване на реконструкцията на филтърното и помпено стъпало. Имаше и още един проблем – бяха получени сигнали, че по проекта са допуснати редица неточности и неизпълнения, което постави под съмнение всъщност след изпълнението на тази поръчка от 20 млн. дали крайният резултат за потребителите ще бъде вода, отговаряща на действащия стандарт.
Приоритетите, които аз поставих бяха следните – възможно най-бързо да бъде направен вариант за водозахранване на Южното Черноморие, независимо от развитието на обществените поръчки. Този вариант е намерен. Технически е измислен вариант, който да осигури това водоподаване.
С оглед напредване на времето, решихме, че след приключване на процедурата и избиране на на изпълнител, по член 154 от ЗУТ ще бъдат направени допълнителни технически корекции, които максимално в рамките на този проект да гарантират качеството на водата.“, заяви Янев.

4/5 - (6 votes)
Leave A Reply

Exit mobile version