Диетолог развенчава митовете за яйчените жълтъци
Сред всички митове за храненето, един от най-разпространените е: „Не мога да ям жълтък; за моето здраве е по-добре да хапвам само белтък“. Движещата сила зад този мит е, че яйченият жълтък съдържа мазнини и холестерол, и консумацията му ще доведе до наддаване на тегло, а също така ще навреди на здравето на сърцето ви.
Яйчените жълтъци обаче, освен относително достатъчно количество протеин, съдържат и полезни за сърцето ненаситени мазнини, включително омега-3 мазнини, споделя диетологът Олга Гордиевич, която дава и рецепта за идеалното ястие за закуска.
„В допълнение, яйчените жълтъци са подсилени с много полезни хранителни вещества, като рибофлавин (основен за растежа и цялостното здраве), витамин D (изключително важен за поддържане на здравето на костите) и витамин B12 (жизненоважен за подпомагане на тялото да произвежда еритроцити).
В допълнение към това, хранителната стойност на яйчения жълтък помага за поддържане на здравето на мозъка, казва Гордиевич. Помага също така за стимулиране на загубата на тегло чрез попълване на дефицита на витамин D, пази сърцето в добро състояние и намалява риска от очни заболявания.
Здрав човек (без сърдечно заболяване), добавя лекарят, може да консумира по 2 жълтъка на ден, а сърдечно болен – по един.
„Освен това, последните изследвания показват, че хранителният холестерол всъщност има малък ефект върху нивата на холестерола в кръвта“, казва диетологът.
Яйца плюс зеленчуци за закуска са чудесен вариант. Много е вкусно и същевременно, здравословно. Какво ви е необходимо:
яйца (по 2 броя на човек);
ароматни, зрели домати – плюс/минус колкото яйцата, или малко повече;
чесън 3-6 скилидки – 2-3 глави лук за 10-12 яйца;
подправки: кимион, сладък пушен червен пипер, сол, захар, лют червен пипер; зехтин.
Загрейте тиган с растителното масло, загрейте в него чесъна и лука. Добавете червения сладък пипер и доматите, и оставете да къкри. Следва времето за всички ароматни подправки (добавете сол и захар почти 1:1 и кимион, червен пипер, черен пипер, люто чили – на вкус. Оставете зеленчуците да поврат с подправките – ароматите ще се отворят. След това разбийте яйца и ги прибавете в тигана. Доведете ястието до готовност и му се насладете.