Качеството на обучението е много силно и заради това, че студентите по медицина и здравни грижи се обучават практически в големите бургаски болници, които са на високо технологично равнищe

Проф. д-р Христо Бозов е със специалности по анестезиология и реанимация и по военна токсикология, с придобити специализации в САЩ и Белгия. Работил е като лекар на подводница във ВМС. Управлявал е бившата Военноморска болница във Варна. От 2004 г. заема академичната длъжност „доцент“, а от 2015 г. – „професор“. В същата година става и ръководител Катедра по анестезиология, морска и интензивна медицина към ВМА. 5 години проф. Бозов е зам.-кмет по здравеопазване и социални дейности на Община Варна. Два пъти е удостояван с държави награди: нагръден знак „За вярна служба под знамената“ – 3-та степен през 1998 г. и 1-ва степен през 2008 г.

Проф. Бозов е председател на Българското научно дружество по обществено здраве. Бургазлии го познават като успешен мениджър на Комплексен онкологичен център – Бургас и ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

– Проф. Бозов, известно е, че в Бургаския държавен университет напоследък много интензивно се развиват медицинските специалности, особено специалност „Медицина, където се обучават бъдещите лекари. Как се движи към този момент кандидатстудентската кампания?

– Кандидатстудентската кампания за бъдещите студенти по медицина на български език върви към своя край, тъй като на 13 и 14 юли ще се проведат изпитите по биология и химия. До този момент имаме абсолютен рекорд за всичките години, откакто обучаваме студенти по медицина. За наличните ни 40 места държавна поръчка, през уикенда, ще се състезават около 400 кандидат-студенти, тоест за едно място ще се конкурират 10 човека.

До момента сме провели два предварителни изпита и един пробен, като на предварителните изпити по химия се явиха 301 кандидати, а на изпитите по биология – 303. Това показва, че интересът към обучението в Бургаския държавен университет нараства все повече. При направена справка стана ясно, че кандидатите ни в специалността са от цялата страна. Най-голям интерес към нея е регистриран в Бургаска област, следван от София-град, областите Варна, Пловдив, Шумен, Кърджали и Хасково.

–  Как ще протекат изпитните дни и кога ще бъдат обявени резултатите?

– Изпитите, както казах са на 13 юли по биология и 14 юли по химия, като ще запознат от 9:00 ч. с продължителност от 2 ч. и 30 мин. И през двата дни, в самото начало на изпита, ще дадем възможност на един от кандидат-студентите да изтегли тест. След, което ще следва кратко разяснение от членовете на комисията, която е изготвила тестовете и тогава ще започне самият изпит.  Резултатите от изпитите по биология и химия ще бъдат обявени до 23 юли, като ние даваме възможност на кандидатите да направят справка за писмените си работи, за да бъдат наясно защо са получили съответната оценка.

Първото класиране се очаква на 24 юли след 16:00 ч., като на 25 юли започва записването на студентите до 29 юли. Второто класиране е на 30 юли след 16:00 ч., записването е от 31 юли до 01 август. Трето класиране е на 02 август след 16:00 ч., записването от 05 август до 06 август.

Цяла информация ще бъде достъпна в сайта на университета в раздел  „Прием 24“.

– Родителите винаги се тревожат за своите деца, когато им предстои такъв важен момент в живота. Предвидил ли е Вашият университет някаква възможност родителите да окажат близка емоционална и психологическа подкрепа за свои деца?

– Ние много държим на връзката между родители и деца, защото родителите се вълнуват в деня на изпита. В тази връзка сме осигурили възможност да паркират своите автомобили на територията на университета. Те ще бъдат посрещнати от нашите служители и ще бъдат настанени в Студентския център докато трае изпита, където ще им бъдат предложени разхладителни напитки, предвид големите горещини. Освен това сме предвидили възможности за настаняване в нашия хотел „Парк“ на преференциални цени. Стандартната цена на двойна стая е 70 лв., а ние я предлагаме за тях на цена от 58 лв. За самостоятелно настаняване, предвидената цена е 50 лв. Към момента, хотелът разполага с около 20 свободни стаи. Родителите от другите градове могат да се възползват от това като представят документ на рецепцията.

– Това е нова специалност за Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Какво е качеството на обучението в нея?

– В началото успяхме да привлечем преподаватели от София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен, но вече имаме изградени собствени кадри, които са от Бургас. Те са много хабилитирани лица от различни специалности, работещи в бургаските болници. Нашите асистенти също са основно от нашия град. В последно време привличаме и много кадри от Българската академия на науките по различните медицински специалности. Мога да кажа, че вече щата ни е запълнен на 100%. От 406 човека академичен състав в университета работят 62 професори, 114 доценти и над 200 асистенти и главни асистенти. Голямата част от тях се занимават с обучението на студенти в медицинските специалности.

Качеството на обучението е много силно и заради това, че студентите по медицина и здравни грижи се обучават практически в големите бургаски болници, които са на високо технологично равнище. Лекарите и медицинските специалисти в тях са изключително отдадени на преподавателската дейност, за което изключително им благодаря. Това спомага за издигане на равнището на преподаване в университета, а също така помага за оформянето на Бургас като образователно-здравен център.

Оценете публикацията
Leave A Reply

Exit mobile version