В областта има глад за специалисти, предвид нуждата от обезпечаване на богатата културна програма

Михаил Ненов е зам.-кметът на Бургас по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики. Той е филолог и учител по български език и литература, магистър по творческо писане и докторант в катедра „Теория на литературата” в „Св. Климент Охридски”. Владее английски език. Бил е хоноруван преподавател в „Св. Климент Охридски”, учител по БЕЛ в София, а от 2017 г. е директор на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ – Бургас.

Разговаряме с него във връзка това, че в петък Общинския съвет на Бургас ще гласува дали ще даде съгласие на територията на общината да се създаде нова образователна структура – филиал на Театралния колеж „Любен Гройс“.

– Г-н Ненов, в края на седмицата ОбС-Бургас ще гласува създаването на нова образователна структура в общината. Става въпрос за Театралния колеж „Любен Гройс”, който предстои да има филиал в града. С какво ще допринесе той за града?

– Бургас отдавна има нужда от това да има специалности в сферата на висшето образование, свързани с изкуствата. На територията на общината се намира едно от най-успешните училища по музикални и сценични изкуства – НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”. Именно от него излезе Мария Бакалова. В същото време самата ни икономика е свързана с производство на културни продукти, като това не са просто аниматорите в хотелите – веригите инвестират в създаването на качествено културно съдържание. Да не говорим и за динамичната и интензивна културна програма на Община Бургас. Идването на такова висше училище като Театралния колеж „Любен Гройс” е съвсем естествено и закономерно. Това ще създаде много възможности както за завършващите студенти, които са се ориентирали в творческите професии, така и за вече упражняващи професията самодейци, които са изкушени по един или друг начин от актьорското майсторство. Това ще им даде възможност да се обучават тук на място и да получат професионална квалификация.

–  Къде ще се помещава бъдещият филиал?

– Първоначално ще се използват помещенията на НХК за лекционните части, за семнираните занятия на колежа, както и ще се оборудва лаборатория за монтаж и пост обработка на кино. От тук нататък вече след стартирането на дейността, стъпка по стъпка ще се движим в посока колежът да получи собствена сграда, която най-вероятно ще се намира на територията на бъдещия студентски кампус.

– Какви специалности ще предлага първоначално и има ли планове за разширяването на обхвата на преподаваното в него?

– Към настоящия момент специалностите са две – „Актьорско майсторство за театър“ и „Актьорско майсторство за кино“. Амбицията на колежа е да се включат и съпътстващи работата специалности в творческата индустрия като режисура, кинооператорско майсторство, монтаж. Това може да се случи в партньорство с подобните специалности на Националната художествена академия. Така че да се създаде синергия между висшите училища на територията на общината.

–  В последните години се наблюдава една тенденция, от която сякаш изглежда така, че Бургас се ориентира в сферата на изкуството по отношение на висшето образование. Съвсем умишлено ли е това?

– Всичко това е свързано със спецификите на индустрията на територията на областта ни. Една от специалностите към филиала на Софийския университет в Бургас е „Мултимедия и звукозапис”. Тя е ориентирана към огромния брой музикални и сценични събития, които се провеждат както на територията на община Бургас, така и в останалите населени места. Имаме огромни фестивали като „Аполония”, както и по-малки като наскоро провелия се в Поморие. Да не говорим, че почти всички заведения и хотели имат нужда от озвучаване за артистични събития, които провеждат. Това е част от една цялостна политика, която Община Бургас провежда, целяща да се удовлетвори гладът за специалисти, който се наблюдава на територията на областта.

–  Първият учебен ден е след по-малко от месец. Ще успеете ли да завършите започнатото в срок?

– Стремежът на училищните ръководства и на обектите, на които Общината е възложител, е всички ремонтни дейности да приключат до Първия учебен ден. Факт е обаче, че с оглед мащаба на някои от ремонтите – като например тези в ОУ „Георги Бенков” и ОУ „Антон Страшимиров”, които цялостно бяха реновирани, се получава така, че сме в надпревара с времето. Същото важи и за ОУ „Христо Ботев” в кв. Сарафово. Но желанието и амбицията на всички ни е да посрещнем 15 септември с една обновена и приветлива образователна среда.

*В интервюто са ползвани въпроси и от други медии

 

Оценете публикацията
Leave A Reply

Exit mobile version