В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката

Абитуриентите от ППМГ „Акад.Никола Обрешков“-Бургас сведоха глава пред спомена за емблематичния педагог по математика г-жа Тонка Михова, която на 15 октомври 2021 г. напусна този свят, но остави след себе си незаличима следа в своите ученици.

В деня на изпращането на дванайсетокласниците от Випуск 2024 г. ученичка от 12 „б“ успя да трогне всички присъстващи с думите си за учителката любимата. Г-жа Тонка Михова бе от старата школа – гениален педагог, на когото всички се възхищаваха. Тя подготвяше бургаските математици за редица национални състезания и олимпиади. За тях бе идол и модел за подражание. Преподавател с изключителен ум и невероятна харизма – любимец на поколения бургазлии, завършили елитната гимназия.

Математическата гимназия изпрати своите абитуриенти – пълни със заряд за бъдещето

В писмото си до г-жа Михова Венислава я описва като пътеводна светлина, наставник и приятел за всички, които имаха привилегията да я познават. С огромен ентусиазъм и непоклатимо търпение тя осветяваше пътя към знанието, вдъхновявайки безброй ученици да отключат възможностите на математиката и да открият красотата в нейната сложност.

В нейна чест абитуриентите пуснаха десетки бели балони, които да отлетят в небето.

Вижте цялото обръщение на абитуриентката от 12 „б“ Венислава на ППМГ „Акад.Никола Обрешков“-Бургас към математика, запалил любовта ѝ към числата – г-жа Тонка Михова:

На редакционната ни поща пристигна повече информация за начина, по който почитат паметта на  любимата учителка на стотици деца. Приятели на Тонка Михова учредиха фондация на нейно име.

Вече трета година по време на церемонията по изпращане на абитурентите в ППМГ, Фондация „Тонка Михова“ връчва по една еднократна парична стипендия на абитуриент от гимназията. Подборът на стипендианта се прави от учредителите на Фондацията, а не от училището, като един от критериите е ученикът да се развива в областта на математиката и лингвистиката.

През 2022 г. първата стипендия получи Росен Николов от 12г клас, през 2023 г. – Цветелина Илиева от 12б клас, а на14 май 2024 г. Аляра Махмудова от 12а клас.

Освен връчване на еднократна годишна стипендия, Фондацията работи по идеята да организира състезание по математика в памет на Тонка Михова, за което има подкрепата на Съюза на математиците -секция Бургас.

*(Поклон, г-жо Михова – б.а.)

Оценете публикацията
Leave A Reply

Exit mobile version