Пухкави, мекички, не се пържат в олио, а се пекат във фурната
Тези домашни сладки са подобни на поничките, но много по-различни от обичайните рецепти, които срещаме, а домакините, които са ги опитали, го потвърждават. Рецептата за понички на Ивана е много лесна, но и здравословна, защото не се пържат в олио, а се пекат във фурната.
Освен това не се налага постоянно да стоите до печката в кухнята. Просто замесвате тестото, изрязвате поничките и ги слагате във фурната. Въпросните сочни и меки понички дължат вкуса си на уникалното тесто, в което се добавя един необичаен продукт, който им придава сочност и копринена мекота – става дума за настъргани ябълки. Ако вече сте решили да приготвите тези невероятни ябълкови понички , ще ви трябват следните съставки:
Необходими продукти: 1 ябълка около 800 гр.брашно 40 гр. прясна мая 2 ч. л. захар 2 пакетчета ванилова захар половин ч.л. куркума (по желание) 100 мл олио 350 мл хладка вода 1 малка чаена лъжичка сол захар, канела, ядки, ако искате да ги поръсите Начин на Приготвяне: Ябълката се измива добре, след което се обелва и се отстраняват дръжката и семките. След това се нарязва наполовина или на четвъртинки и се настъргва на най-едрото на рендето, за да не стане на каша. Съхранявайте настърганата ябълка в купа и оставете настрана, докато приготвите тестото.
За тестото: Прясната мая се натрошава в дълбока купа и се смесва с 2 супени лъжици захар и 2 пакетчета ванилова захар. Можете да добавите половин чаена лъжичка куркума към сместа, за да получите приятен жълт цвят, но разбира се, това не е задължително, ако не искате, можете да пропуснете тази стъпка. Съставките се смесват и се добавят 100 мл олио, след това 350 мл хладка вода, която се добавя постепенно.
Добавете настърганата ябълка и смесете съставките в еднородна смес, а накрая добавете брашното с щипка сол. Оформете меко и фино тесто, което не лепне под пръстите и го оставете да втаса в приготвения съд.
Когато тестото втаса малко, го премесете и го оставете да почине върху работна повърхност, покрито с кърпа, за още 5 минути. След това го разточете с точилка с дебелина 1 или 1,5 пръста (както е показано на снимката по-долу).
Не го разточвайте твърде тънко, за да не могат поничките да изгорят. Вземете мерителна чашка и изрежете топчета от тестото и ги наредете върху тава, покрита с хартия за печене. Разбира се, можете да направите поничките по-големи, ако желаете, но имайте предвид, че те ще се надуят при печенето.
От това тесто излизат много понички, така че ще трябва да ги печете на два или три пъти. Преди изпичане се оставят да починат още 5 минути, след което тестото се намазва с олио и вода и по желание се поръсва с канела.
Пекат се само 20 минути, докато се зачервят и хванат коричка, на 200 градуса. След изпичане се напръскват още веднъж с вода със стайна температура, за да са хрупкави отвън и веднага се овалват в захар, овкусена с канела, и смлени орехи или други ядки по избор.
Можете да експериментирате с тези понички. Фактът, че в самата смес се използва ябълка, ги прави гъвкави да опитвате различни вкусове. Може да опитате да ги напълните с шоколадов крем или ванилов пудинг.