Ученици от 5 школа се запознаха с флората и фауната на планетата Земя и на родния край

Над 360 четвъртокласници от пет училища от Бургас и Камено поеха на увлекателно пътешествие из различни местообитания и научиха как животните и растенията се адаптират към различните условия на средата, в която живеят. В ролята на техни водачи за поредна година през април влязоха еколози от „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“.

Станалите вече традиционни уроци по биоразнообразие запознават децата с флората и фауната на планетата Земя и на родния край, вдъхновяват ги да обичат и уважават природата, за да израснат отговорни жители на планетата Земя.

С голям интерес любознателните ученици слушаха разказа за богатството от видове животни и растения, които обитават Бургаския регион и територията на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД: белки и лисици, пъстър пор, голяма бяла чапла, ибис, двата вида сухоземни костенурки (шипобедрена и шипоопашата), няколко вида прилепи и сови, бързолети, папуняк, авлига, черешарка и много, много други, сред които и най-малкият бозайник в Европа – етруската земеровка, която тежи не повече от 2 гр.

На територията на рафинерията се намира и единствената в страната естествена колония на считаната за изчезнала от България белошипа ветрушка. Заедно със специалистите от природозащитната организация „Зелени Балкани“ еколозите на предприятието работят по план за запазване и увеличаване на колонията.

 

Оценете публикацията
Leave A Reply

Exit mobile version