На този ден православните християни ядат за последен ден месо преди началото на 7-седмичните великденски пости
Месни заговезни е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден. Всяка година той се пада на различна дата, като тази година е на 10 март. Името на празника идва от това, че се заговява (пости) с месни ястия. Затова и на трапезата се слагат само месни ястия.На този ден православните християни ядат за последен ден месо преди началото на 7-седмичните великденски пости – т.е. „заговяват от месо“. В седмицата след „Месни заговелки“ се яде много сирене, масло и яйца, преди неделята на Сирни заговезни.
В храмовете се четат откъси от Светото Писание, които говорят за Страшния съд. Така църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност Денят се нарича още Неделя Месопустна, защото е последният ден преди постите, когато се яде месо. Момъкът иска прошка, за да получи момата, която си е избрал. През седмицата – в сряда, петък и неделя се връзват люлки и момците и момите се люлеят за здраве.
Някъде е разпространен обичаят оратници (огруглици) – това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си; така се прогонват бълхите от всяка къща.
Много популярен е и обичаят хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. Обикновено това продължава до късна нощ на Заговезни.
Семейството на момата стои будно, за да гаси, ако трябва, пламъците. В това време момата събира стрелите – колкото са повече, толкова тя е по-горда пред дружките си, защото е по-харесвана.
По традиция малко преди вечеря на Месни заговезни, младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта.
На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза. Наближават дните, в които веселбите са забранени.
Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.
За да хапнете всички нещо вкусно на празника, от jenata.blitz.bg ви предлагаме да си приготвите кисело зеле с месо в гювеч и беломорска баница с пастърма. На рецептите попаднахме в сайта на прочутия кулинар Иван Звездев.
Необходими продукти
1 кг свински гърди (ребра, вратни пържоли) 1 кг кисело зеле 1-2 стръка праз (глава кромид лук)
1/2 ч. ч. зелева чорба (150-200 мл.) 4 с. л. свинска мас (олио) 2 бр. дафинов лист
2 ч. л. червен пипер смлян черен пипер на вкус сол посоляване на месото – 1/2 ч. л.
Начин на приготвяне:
Нарязваме праз на едро. Нарязваме на филийки свинските гърди. Поръсваме и от двете страни със сол, черен и червен пипер. Изчакваме 10-15 мин. месото да поеме маринатата.
Режем зелето на ивички смесваме се праз. Поръсваме с червен пипер, разбъркваме.
Редим половината от зелето на дъното на намазан с половината мас глинен съд. Добавяме 1-2 дафинови листа, редим два пласта от месо и зеле. Наливаме зелева чорба и слагаме останалата мас.
Поставяме гювеча в долната част на студена фурна, усилваме на 150°. След достигане на температурата ястието се пече 3 часа.
Необходими продукти
4-6 листа точени кори за баница 150 г пастърма (30-35 филийки) 400 г консервирани домати
250-300 г кашкавал 95 г краве масло
За белия сос 500 мл прясно мляко 30 г краве масло
3 равни с.л. брашно 2 щипки сол индийско орехче за настъргване
Начин на приготвяне:
Приготвяме белия сос. Леко запържваме маслото, прибавяме брашното. След като получим светъл загар, наливаме ледено студеното прясно мляко.
Посоляваме, настъргваме малко индийско орехче. Изчакваме сместа да се сгъсти, като периодично разбъркваме.
Разтопяваме в микровълнова фурна кравето масло. В правоъгълна тава за печене поставяме 2 точени кори, намасляваме, покриваме с още 2 кори. Отново намасляваме, нанасяме от белия сос.
Редим половината парчета пастърма, кубчета домати и настърган кашкавал. В същата последователност редим и останалите продукти, като завършваме с кори.
Отгоре слагаме парченца краве масло, поставяме в средата на предварително загрята фурна. Печем на 180 градуса за 30 мин.
След изпичане покриваме с кърпа, изчакваме около 20 мин. Режем на парчета и поднасяме, докато е още гореща.