Група в социалните мрежи настоява за ограничение на технологиите поне до 14-годишна възраст

Във Великобритания повече от 4000 родители се присъединиха към група, ангажирана да забрани на малките деца да имат смартфони, тъй като нарастват опасенията за онлайн безопасността и въздействието на социалните медии върху психичното здраве.

Групата на WhatsApp „Детство без смартфони“ е създадена от бившите приятелки от училище Клеър Фърнихоу и Дейзи Гринуел в отговор на техните страхове относно използването на смартфони от деца и „нормата“ да се дават на децата смарт устройства, когато отидат в средно училище.

Фърнихоу и Гринуел се надяваха, че движението ще насърчи родителите да отложат даването на смартфони на децата си поне до 14-годишна възраст, без достъп до социални медии до 16-годишна възраст. Но това, което те очакваха да бъде малка група от приятели, които си помагат взаимно, се превърна в национална кампания, след като групата достигна капацитет от 1000 души в рамките на 24 часа след като Гринуел качи публикация в Instagram, за да я популяризира, предава dnes.bg.

Групата, превърната в общност, за да позволи на повече хора да се присъединят, сега има около 4500 членове.

Смартфоните излагат децата на „свят, за който те не са готови“, защото имат достъп до порнография и съдържание за самонараняване и самоубийство, което може да има пагубно въздействие върху психичното им здраве, каза Фърнихоу.

Проучване на Ofcom установи, че 91% от децата до 11-годишна възраст в Обединеното кралство притежават смартфон преди, а до 9-годишна възраст – 44%.

 

Оценете публикацията
Leave A Reply

Exit mobile version