Close Menu
  • Начало
  • Бизнес
  • Здравеопазване
  • Престъпления
  • Мнения
  • Политика
  • Туризъм
  • Управление
Facebook X (Twitter) Instagram
Bourgas.bg
  • Начало
  • Бизнес
  • Здравеопазване
  • Престъпления
  • Мнения
  • Политика
  • Туризъм
  • Управление
Bourgas.bg
Начало - Любопитно - Всички допускаме тези грешки при размразяване на месото и го превръщаме в опасна бомба
Любопитно

Всички допускаме тези грешки при размразяване на месото и го превръщаме в опасна бомба

11.02.2024Няма коментари4 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn
Всички-допускаме-тези-грешки-при-размразяване-на-месото-и-го-превръщаме-в-опасна-бомба
Всички допускаме тези грешки при размразяване на месото и го превръщаме в опасна бомба


Днес ще ви разкрием как да го правите правилно

Размразяването на месо е процедура, с която домакините се сблъскват почти всеки ден.

На пръв поглед изглежда, че нещата тук са изключително прости – вадиш месото от камерата вечерта, а на следващия ден приготвяш вкусна вечеря. А когато не разполагаш с достатъчно време, директно го слагаш в микровълновата. 

Оказва се обаче, че и тук си има тънкости. И много от съветите, които сме научили от родителите си по размразяване, всъщност увеличават риска от разваляне на месото и го превръщат в опасно за здравето. 

Колкото и да бързате, не пренебрегвайте здравето си! При неправилното размразяване съществува риск опасни бактерии да проникнат в организма ви. И хранителното отравяне ще е най-безобидният резултат, с който може да се сблъскате! 

За да се предпазите от неприятни за здравето си последици, днес ще ви разкрием най-често срещаните грешки при размразяване на месото и как да го правите правилно, за да избегнете риска от заразяване с опасни бактерии.

На стайна температура Оставянето на месото на плота за размразяване при стайна температура създава идеални условия за размножаване на бактериите Clostridium perfringens. Те могат да причинят сериозно отравяне и са една от най-честите причини за инфекция.

Безопасен вариант е да размразите месото в хладилника. Този метод е по-бавен, но гарантира безопасността на продукта.

С гореща вода Използването на гореща вода за размразяване може да изложи продукта на опасна температурна зона, където бактериите могат бързо да се размножават. Най-добре е да използвате студена вода за безопасно и ефективно размразяване на месото.

Без размразяване Хвърлянето на частично размразено месо в горещ тиган също е лоша идея. Така то не само ще се нагрява неравномерно, но и рискът от бактериална инфекция ще се увеличи значително.

За да си спестите проблемите, най-добре се уверете се, че продуктът е напълно размразен преди готвене.

Изплакване Изплакването на месото може просто да пренесе бактерии върху кухненските повърхности, създавайки нови възможности за замърсяване. Обикновено то вече е преминало през необходимите стъпки на почистване, така че допълнителното изплакване е изпълнено с риск. 

Повторно замразяване След като размразите месото, разполагате с ограничено време да върнете продукта обратно във фризера. Повторното замразяване след размразяване на водна баня или в микровълнова фурна може да създаде риск от бактериално замърсяване, така че бъдете внимателни. 

Неправилно съхранение  Опаковката играе важна роля за безопасното съхранение на продукта. Използвайте опаковка с цип или специална хартия, за да предотвратите излагане на въздух и изтичане на сок. И не забравяйте, че е по-добре да размразявате месото в дълбок съд, за да избегнете изтичането на кръв в хладилника.

Мръсни ръце  Според проучване на Министерството на селското стопанство на САЩ, много хора не спазват задължителната хигиена, когато боравят със замразени храни.

Винаги мийте ръцете си преди и след работа с месо и използвайте чисти кърпи и дъски за рязане, за да предотвратите замърсяване.  

Слаб огън Бавното нагряване на месото създава оптимални условия за развитието на бактерии в продукта. Уверете се, че месото е напълно размразено и сготвено на достатъчно висока температура, за да убиете всички вредни микроорганизми.

Използване на микровълнова печка Използването на микровълнова фурна за размразяване на месо може да доведе до неравномерно нагряване и може да създаде риск от инфекция. Вместо това е за предпочитане да използвате по-безопасни методи като размразяване в хладилник или в студена вода.

Как да размразите месото правилно Най-безопасният начин за размразяване на месо е да го поставите в дълбок съд и да го сложите на долния рафт на хладилника. Така то ще се размразява бавно, запазвайки вкусовите и хранителните си качества.

И не забравяйте за хигиената! Винаги измивайте ръцете, приборите и повърхностите след работа с месо, за да гарантирате безопасността на цялото семейство! /jenata.blitz.bg

image

Оценете публикацията

Свързани публикации

Всички ги ползваме ежедневно, но те са много опасни

Екстрасенс посочи 14 мощни ритуала, които пазят всички от негативни влияния!

Слагам само две яйца, две шепи орехи и ябълка…Кой да вярва, че от нищо може да стане толкова вкусно нещо!

Comments are closed.

  • Актуалното
  • Най-коментирано
05.01.2025

Монтаж на абсорбатор: как да изберем правилния модел и инсталираме го безпроблемно

05.01.2025

Монтаж на абсорбатор: как да изберем правилния модел и инсталираме го безпроблемно

11.12.2024

Изграждане на електрически инсталации в дома: Пълно ръководство за електрически ремонти, осветление и табла

18.10.2023

Ще построим иновативно училище в Крайморие

18.10.2023

Турски престъпници, откраднали милиони от Германия

18.10.2023

Въздействието на спорта върху приходите на други бизнеси

Спонсорирани връзки
  • 151.BG
  • Адвокат в Бургас
  • Водопроводчик в Бургас
  • Електротехник в Бургас
  • Счетоводни услуги в Бургас
Copyright © 2025. Powered by WordPress.
  • Начало
  • Политика за поверителност
  • Контакти

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Рекламният блокер е включен!
Рекламният блокер е включен!
Нашият уебсайт е възможен благодарение на показването на онлайн реклами на нашите посетители. Моля, подкрепете ни, като деактивирате своя Ad Blocker.