Спрете солените храни
Диетолог №1 в България д-р Людмила Емилова даде своите златни съвети как да влезем бързо във форма след празничното преяждане.„Съветът ми е поне един ден след обилна вечеря с животински храни да останем на плодове, чай и мед или на фреш сокове или смути. Така ще се заредим с енергия и ще ограничим неизбежните неразположения от преяждането. Те много често се причиняват от голямото количество сол. Дори да не посолим ястието или салатата си, солта вече е внесена в продуктите, които ще консумираме. Има я в хляба, туршиите, много често и в промишлено обработеното чрез инжектиране на солен разтвор месо. Попаднала в тялото, солта се държи като злодей, принуждавайки го да задържа течности. В резултат се причиняват първо отоци около очите, глезените и по цялото тяло, второ – повишаване на теглото. Мой пациент качи буквално за часове 5 кг, след като на мач изял голямо количество семки“, казва д-р Емилова.
„Добре е да се подбират храни с по-високо съдържание на фибри, да се приемат покълнали семена и сурови ядки. Така се избягва рискът от процесите на гниене и ферментация в дебелото черво, причина за над 80% от заболяванията, включително и ракови. Важно напомняне е, че плодовете не са десерт, а се приемат в отделно хранене или поне 30 минути преди друго блюдо. Единствено ябълката е подходяща за консумация след вечеря с животински храни, но изядена 1-2 часа след основното блюдо. И не на последно място – не прекалявайте с алкохола! Чаша домашно червено вино ще ни зареди с достатъчно добро настроение в компанията на любимите хора“, допълва още диетоложката на звездите.