Оливие Буркен е официален диетолог в СПА хотела Beau-Rivage Palace в Лозана и тренира сборния олимпийски отбор на Швейцария, включително и Роджър Федерер, хокеистите и скиорите. Възстановяващата програма, която Буркен създаде съвместно с медицинския център Neurolife, се ползва с огромна популярност сред световния елит. Звездният специалист неведнъж в интервюта е споделял своите съвети за принципите на здравословно хранене и правилата на идеалната закуска. Представяме ви някои от най-важните му съвети.

Целта

Почти всяка жена на даден етап от живота си иска да отслабне и то бързо. Но аз съветвам този процес да не се фокусира върху намаляване на теглото. Ако целта ви е само да намалите теглото си, може да навредите на здравето си с ефективни, но съмнителни диети. По-важна е профилактиката на преждевременното стареене, възстановяването след стрес и балансиране на всички процеси в организма. Красотата не е цифра в теглото, а вашето здраве. Да изглеждате добре е важно, но не е най-важното. Най-важното е да се чувствате добре.

За стреса

Да избягвате стреса в съвременния свят е невъзможно. Важно е да се опитвате да избягвате стресовите ситуации. А също и да се научите да реагирате спокойно на тях. Това ще ви помогне да се възстановите бързо.

За забраните

Не може да си забраните всичко, което искате, а е вредно за вас. Нужно е време. Разбира се, по-добре е да избирате натурални продукти и да избягвате полуфабрикатите.

За старите навици

Един такъв е хлябът и комбинацията му във всевъзможни варианти. Трябва да се научите кога може и с какво може да го комбинирате.

За времето на хранене

Всичко с времето си. Най-важното хранене за деня е закуската. Ако тя липсва, почти гарантирани са и проблемите с теглото. Сутрин нивото на инсулин в кръвта е ниско, което означава, че продуктите със захар са нежелателни. Някои диетолози са убедени, че всичко сладко трябва да се яде до обед, за да не се натрупва като мазнини. Но това е погрешно схващане. Своя пик инсулинът достига към 4-5 часа следобед (при условие, че спазвате стандартен начин на живот). Шоколад и сушени плодове – отложете ги за това време от деня.

Идеалната закуска

Да – белтъчини! Храните за закуска е добре да са примерно яйца, риба, колбаси и сирена. Без сладкиши, кроасани и захар. Опитайте се да си осигурите протеинова закуска, за да ви засити задълго.

За глутена и лактозата

Продуктите, които ги съдържат, са опасни за вас, само ако сте алергични. Ако организмът ви се справя с млякото без проблем, пийте го. Невъзможно е да се извлече универслана формула „това е полезно, а това – не“. Всички хора са различни и затова системата на хранене трябва да бъде строго индивидуална. Има общи принципи, но да се забрани определен продукт и да се толерира друг е невъзможно.

За захарта и мазнините

Диета с консумирането на ниско количество мазнини е крайно вредна. Хората по природа са ловци, което означава, че месото и рибата са основната им храна. За жените е препоръчително да консумират мазни риби (сьомга, скумрия, херинга) минимум три пъти в седмицата. Ако имате възможност, избирайте дива риба внимавайте за качеството й. Задължително консумирайте ленено масло. Ако вкусът му ви е неприятен, смесвайте го с фъстъчено или със зехтин. Захарта е много по-опасна от мазнините. Днес има много дискусии за ролята й в живота ни. Но в медицинската сфера им толкова много теории и мнения, че е добре да се отнасяте избирателно към всяко. Нито един диетолог или лекар не знае цялата информация. Ето защо не трябва да се вярва сляпо на съветите им. Главният критерий е вашето самочувствие и начинът, по който се чувствате.

Идеалната закуска според Оливие Буркен

Обикновена закуска: омлет от две яйца със зеленчуци и сирене, няколко резена месо и зелен чай.

Лека закуска: овесена каша с мляко (в никакъв случай не само мляко) или с вода, малко сирене и билков чай.

Празнична: бъркани яйца със сьомга и камембер, запечени леко на фурна, препечена филийка със зехтин и черен чай.

Паназиатска: тофу, зеленчуци, ориз на пара.

Повече информация може да научите на сайта на Оливие Буркен bourquinnutrition.com. 

4/5 - (1 vote)
Leave A Reply

Exit mobile version