Close Menu
  • Начало
  • Бизнес
  • Здравеопазване
  • Престъпления
  • Мнения
  • Политика
  • Туризъм
  • Управление
Facebook X (Twitter) Instagram
Bourgas.bg
  • Начало
  • Бизнес
  • Здравеопазване
  • Престъпления
  • Мнения
  • Политика
  • Туризъм
  • Управление
Bourgas.bg
Начало - Здравеопазване - Вълна от салмонела залива България
Здравеопазване

Вълна от салмонела залива България

30.07.2024Няма коментари2 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn
Вълна-от-салмонела-залива-България
Вълна от салмонела залива България


Двоен скок на болните, храната става опасна над 4 часа на стайна температура

Вълна от салмонела в цялата страна. Това показва статистиката на Националния център по заразни и паразитни болести. Това лято има двоен ръст на този тип инфекции в сравнение със същия период на миналата година. Има повишение както на бактериалните, така и на вирусните чревни заболявания. Данните на една от големите лаборатории в страната показват, че хората в момента се тестват най-често именно за такъв тип инфекции. 

Числа  От началото на годината в страната са регистрирани 458 случая на салмонелоза. За същия период през изминалата година са регистрирани 191 болни. Бум на гастроентерити и ентероколити също така отчитат лекарите. Близо 5000 случая са регистрирани от началото на годината. За същия период на миналата е имало 3373 случая. Тази година има доста  случаи на ротавирусен гастроентерит и на дизентерия. 

Основната причина за развитие на салмонелата е недобре обработената термично храна или неправилното й съхраняване в жегата. Ако тя се държи на стайна или висока температура, рискуваме микробите да се размножават. Ако продуктът е в хладилник и след това мине през висока термична обработка, няма да има риск за здравето. Не оставяйте яденето извън хладилник, защото в жегите след около 4 часа в него се развият болестотворни микроорганизми. Ако сте на почивка, пийте само преварена или бутилирана вода и избягвайте ресторанти със съмнителна хигиена, съветват още лекарите.

Симптоми  Около шест часа след консумацията на заразена храна се появяват първите симптоми на салмонелозата. При хранителна интоксикация са налице температура, втрисане, гадене, повръщане и диария. Стига се до бърза дехидратация. Микроорганизмите на салмонелата бързо достигат до лигавицата на тънките черва. Там те отделят токсини, които предизвикват диария, болки в корема и интоксикация на организма. При контакт с повърхности и предмети, които са заразени, инкубационният период е по-дълъг – около седмица, и по-късно могат да се развият симптомите. При салмонелата рисковите групи са малките деца, възрастните хора с диабет, хипертония, бъбречни проблеми, както и трансплантираните и онкоболните.

Източник: Телеграф  

image

Оценете публикацията

Свързани публикации

Ето кой плод сваля кръвното и холестерола без никакъв проблем

Как да не ни боли като ни вземат кръв, а детето да не плаче? Медицински лаборант Дора Тодорова споделя тайната

Уникално вкусни пилешки крилца на фурна, свършват за секунди

Comments are closed.

  • Актуалното
  • Най-коментирано
05.01.2025

Монтаж на абсорбатор: как да изберем правилния модел и инсталираме го безпроблемно

05.01.2025

Монтаж на абсорбатор: как да изберем правилния модел и инсталираме го безпроблемно

11.12.2024

Изграждане на електрически инсталации в дома: Пълно ръководство за електрически ремонти, осветление и табла

18.10.2023

Ще построим иновативно училище в Крайморие

18.10.2023

Турски престъпници, откраднали милиони от Германия

18.10.2023

Въздействието на спорта върху приходите на други бизнеси

Спонсорирани връзки
  • 151.BG
  • Адвокат в Бургас
  • Водопроводчик в Бургас
  • Електротехник в Бургас
  • Счетоводни услуги в Бургас
Copyright © 2025. Powered by WordPress.
  • Начало
  • Политика за поверителност
  • Контакти

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Рекламният блокер е включен!
Рекламният блокер е включен!
Нашият уебсайт е възможен благодарение на показването на онлайн реклами на нашите посетители. Моля, подкрепете ни, като деактивирате своя Ad Blocker.