Close Menu
  • Начало
  • Бизнес
  • Здравеопазване
  • Престъпления
  • Мнения
  • Политика
  • Туризъм
  • Управление
Facebook X (Twitter) Instagram
Bourgas.bg
  • Начало
  • Бизнес
  • Здравеопазване
  • Престъпления
  • Мнения
  • Политика
  • Туризъм
  • Управление
Bourgas.bg
Начало - Любопитно - Купувайте само опакован сладолед, другите са бъкани с бактерии
Любопитно

Купувайте само опакован сладолед, другите са бъкани с бактерии

21.07.2024Няма коментари3 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn
Купувайте-само-опакован-сладолед,-другите-са-бъкани-с-бактерии
Купувайте само опакован сладолед, другите са бъкани с бактерии


Ешерихия коли предизвиква гадене, температура и проблеми с дишането, предупреждават медиците

Сладоледът може да е доказано удоволствие за сетивата в тежките жеги, но за съжаление може да крие сериозни рискове за здравето. Това важи най-вече за насипната ледена сладост, в която често се откриват различни бактерии, и нй-вече опасната ешерихия коли.

Това показват проверките на експерти в различни места в столицата и други градове. Затова направете си сметка дали да се спрете до сергията, където сипват сладоледа с лъжица или да изберете далеч по-безопасния пакетиран.

Напоследък, на повечето серигии се предлага уж висококачествен сладолед с най-различни вкусове, а ледените купчини, украсени с черешки и натрошени ядки, съблазняват окото с цветове и добавки. Под въпрос обаче е дали консумацията му е полезна.  

При проверките, сладоледът се тества с тампони за проби и накрая престоява в разтвор 2 дни, за да се установява дали е замърсен с бактерии. Специалистите успокояват, че не всяка бактерия носи рискове. Наличието на ешерихия коли обаче буди безспокойство. Средно от 11 проби, в половината се открива тъкмо този вид бактерия.

Естествено, че причината за замърсяването на сладоледа е предимно слабата хигиена на персонала на места. Особено там, където се сипва с една лъжица, която продавачът мие в буркан с вода, положението е ясно. Да не говорим, че лъжичките често са поставени в чаша, често не са пакетирани и всеки клиент бърка с мръсни ръце, за да си вземе. Затова и изискването е всяка бъркалка и лъжичка да бъде отделно опакована.

Самите продавачи рядко ползват ръкавици и това влошава още повече нещата. Ако пък ползват ръкавици, рядко ги сменят, което обезсмисля ползването на този аксесоар.

Най-редовната картинка са търговци, които сипват с черпака топка сладолед карамел например, а после със същата лъжица се бърка в друг съд, в който има сладолед с ягодов или ванилов вкус.

Разбира се, че би трябвало да е задължително всеки контейнер с леденото удоволствие да има различна лъжица, и това е най-елементарното изискване.

Фунийките и купичките, в които се сипва сладоледа пък би трябвало да се съхраняват на закрито, но това много рядко се спазва. Обикновено вафличките са набодени на открито и събират и прах и мръсотия.

Естествено, че най-рискови са сладоледите, купени от места, където не ползват отделни лъжици. На първо място – това са количките из паркове и улици, от които много хора купуват. Тъкмо на тези места обаче дори няма течаща вода, камо ли възможност за дезинфекция.

Това налага наистина да се ползват различни лъжици за всеки сладолед, както и ползването на ръкавици и дезинфектант при продажбите на открито.

Причината на пазара да се продава замърсен с бактерии сладолед е нелоялната конкуренция, според Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията и производител на сладолед. Той обясни, че не всеки инвестира достатъчно, за да осигури безопасността на един от най-купуваните продукти през лятото.

Това е нелоялна конкуренция или спестени пари от производителя. Това води до замърсяване с бактерии. Там, където е открито наличие на ешерихия коли, очевидно има проблем в един от процесите, посочи Алибегов.

Експертът се гневи, че въпреки немарливостта, цената е сходна при този, спазил всички изисквания, и при този, който нехае.

Въпросната бактерия може да предизвиква сериозен стомашен дискомфорт. Така, ако има болки и диария след консумацията на сладолед, най-вероятно сместта е била замърсена.

Бактерията е много устойчива във външна среда, като може да живее над 100 дни. Ешерихия коли може да доведе до дехидратация и токсикоза. При консумация на замърсен сладолед, не е изключено да се вдигне висока температура. В най-тежките случаи може да се стигне до проблеми с дихателната система. Това налага да се търси помощ в болница и дълго лечение с антибиотици.

image

Оценете публикацията

Свързани публикации

Всички ги ползваме ежедневно, но те са много опасни

Екстрасенс посочи 14 мощни ритуала, които пазят всички от негативни влияния!

Слагам само две яйца, две шепи орехи и ябълка…Кой да вярва, че от нищо може да стане толкова вкусно нещо!

Comments are closed.

  • Актуалното
  • Най-коментирано
05.01.2025

Монтаж на абсорбатор: как да изберем правилния модел и инсталираме го безпроблемно

05.01.2025

Монтаж на абсорбатор: как да изберем правилния модел и инсталираме го безпроблемно

11.12.2024

Изграждане на електрически инсталации в дома: Пълно ръководство за електрически ремонти, осветление и табла

18.10.2023

Ще построим иновативно училище в Крайморие

18.10.2023

Турски престъпници, откраднали милиони от Германия

18.10.2023

Въздействието на спорта върху приходите на други бизнеси

Спонсорирани връзки
  • 151.BG
  • Адвокат в Бургас
  • Водопроводчик в Бургас
  • Електротехник в Бургас
  • Счетоводни услуги в Бургас
Copyright © 2025. Powered by WordPress.
  • Начало
  • Политика за поверителност
  • Контакти

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Рекламният блокер е включен!
Рекламният блокер е включен!
Нашият уебсайт е възможен благодарение на показването на онлайн реклами на нашите посетители. Моля, подкрепете ни, като деактивирате своя Ad Blocker.