Close Menu
  • Начало
  • Бизнес
  • Здравеопазване
  • Престъпления
  • Мнения
  • Политика
  • Туризъм
  • Управление
Facebook X (Twitter) Instagram
Bourgas.bg
  • Начало
  • Бизнес
  • Здравеопазване
  • Престъпления
  • Мнения
  • Политика
  • Туризъм
  • Управление
Bourgas.bg
Начало - Любопитно - Как да си направим качествена извара у дома
Любопитно

Как да си направим качествена извара у дома

18.01.2024Няма коментари4 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn
Как-да-си-направим-качествена-извара-у-дома
Как да си направим качествена извара у дома


Защо изварата е полезна за здравето

Изварата, наричана в някои части на страната на диалект урда, е млечно изделие с високо съдържание на протеини, който се получава от пресичането на белтъците в млякото. Днес купуваме този полезен хранителен продукт от магазините, но в миналото се е приготвяла в домашни условия, пише actualno.com. Ако пазим старите тефтери с рецепти на бабите си, можем да ги изтупаме от праха и да се научим как се приготвя истинска извара у дома, за да сме сигурни в качеството на продукта и да се възползваме максимално от благоприятното му въздействие върху здравето.

Бедна на калории, богата на протеини, витамини и минерали, изварата е сред най-полезните продукти, които можем да поднесем на трапезата, както в натурален вид, така и с подправки. Може да я включим в редица кулинарни рецепти за ястия, предястия и дори десерти. А консумацията на извара има редица здравословни ползи, сред които са:

  • Съдържа всичките девет основни аминокиселини, които тялото не може да произведе само.
  • Помага на тялото да произведе ценните антиоксидантни ензими, защитаващи организма от увреждащото действие на свободните радикали, благодарение на щедрото си съдържание на селен.
  • Някои проучвания сочат изварата като потенциално средство за защита на тялото от токсичните ефекти на тежките метали отново благодарение на количествата селен, които съдържа.
  • Доставя на организма витамини от група В и особено В12, който е ценен за нервната система и за профилактика на анемията.
  • Изварата е първи избор на протеин за спортистите, тъй като насърчава формирането на мускулна маса и подпомага спортното представяне. Осигурява и необходимите аминокиселини за възстановяване на мускулната тъкан след натоварване, а това е от съществено значение за силовите спортове. Това се дължи на съдържащия се в изварата каезин. Оказва се, че изварата помага не само на спортистите да не загубят мускулна маса при интензивни тренировки, но и на хората в златната възраст, които също страдат от загуба на мускулна маса и сила като естествен процес от напредването на възрастта.
  • Като всеки млечен продукт изварата е богата на калций, с което се явява начин за грижа за здравето на костите, зъбите и за предпазване от остеопороза. Няколко проучвания сочат и друга роля на калция в изварата, като свързват калция със загубата на тегло чрез намаляване на производството на мазнини и увеличаване на разграждането на съществуващите в тялото, с което ролята на изварата в процеса на отслабване и контрол на теглото е доказана.
  • Изварата също е отличен източник на фосфор, който е от ключово значение за здравето на костите.

За да се възползвате максимално от полезните качества и свойства на изварата обаче, е важно да знаете как се прави истинска извара, за да я приготвите сами у дома.

За да си приготвите истинска извара, се нуждаете от качествено пълномаслено прясно мляко – домашно, закупено от производителя директно, а още по-добре – издоено от кравата на някой съсед до вилата ви на село. Нуждаете се и от истинско кисело мляко, с което да пресечете прясното – подквасено от вас с ръцете ви, а не закупено в кофичка от магазина.

Тайната на вкусната и истинска извара не е в рецептата, тя не е трудна, а в продуктите, от които правите изварата. Необходими са ви само литър прясно мляко и бурканче кисело, както и сол на вкус, ако не желаете безсолна извара, за да се насладите на това вкусно и полезно удоволствие в дома си. Приготвянето е лесно – слагате свареното прясно мляко на котлона и когато се затопли и започне да се повдига, добавяте киселото и сваляте от котлона. Оставяте да изстине на стайна температура за няколко часа, прецеждате с тензуха и сте готови да се насладите на истинска извара в собствения си дом.

 

image

Оценете публикацията

Свързани публикации

Всички ги ползваме ежедневно, но те са много опасни

Екстрасенс посочи 14 мощни ритуала, които пазят всички от негативни влияния!

Слагам само две яйца, две шепи орехи и ябълка…Кой да вярва, че от нищо може да стане толкова вкусно нещо!

Comments are closed.

  • Актуалното
  • Най-коментирано
05.01.2025

Монтаж на абсорбатор: как да изберем правилния модел и инсталираме го безпроблемно

05.01.2025

Монтаж на абсорбатор: как да изберем правилния модел и инсталираме го безпроблемно

11.12.2024

Изграждане на електрически инсталации в дома: Пълно ръководство за електрически ремонти, осветление и табла

18.10.2023

Ще построим иновативно училище в Крайморие

18.10.2023

Турски престъпници, откраднали милиони от Германия

18.10.2023

Въздействието на спорта върху приходите на други бизнеси

Спонсорирани връзки
  • 151.BG
  • Адвокат в Бургас
  • Водопроводчик в Бургас
  • Електротехник в Бургас
  • Счетоводни услуги в Бургас
Copyright © 2025. Powered by WordPress.
  • Начало
  • Политика за поверителност
  • Контакти

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Рекламният блокер е включен!
Рекламният блокер е включен!
Нашият уебсайт е възможен благодарение на показването на онлайн реклами на нашите посетители. Моля, подкрепете ни, като деактивирате своя Ad Blocker.