Баналната истина е: „Ти си това, което ядеш!“Но днес тя придобива друго звучене от гледна точка на красотата и остаряването. Антиоксидантите, които се съдържат в доматите и в зеления чай, забавят стареенето и нямат нужда от представяне. Но диетолозите рядко разкриват подробности за продуктите, които „провалят“ усилията ни за запазване на младостта и красотата ни. Може би е дошъл моментът, в който трябва да преразгледате какво да слагате в чинията си?
Сладко
Няма да щадим чувствата ви и ще започнем с „тежката артилерия“. Сладкото вреди на кожата и на емайла на зъбите. Но това не са достатъчно аргументи. Когато консумираме захар в по-голямо количество от това, което могат да обработят клетките ни, в организма настъпва процес на гликиране на протеина. С времето това предизвиква диабет от втори тип и води до разрушаване на колагена, което ускорява стареенето.
Солено
Солта задържа водата в организма – това е известен факт. Парадоксално е, но този факт оказва негативно въздействие за овлажняването на кожата. Лицето става подпухнало и уморено. Повече вреди не тази сол, която добавяме към храната си, а тази, която се съдържа в готовите продукти. Излишната сол може да повреди дори ДНК – теломерите се скъсяват, което от своя страна води до състаряване на организма.
Бяло вино
В категорията „вредители“ то попада заради пагубното влияние върху емайла на зъбите. Ако вечерта сте си позволили една невинна чаша Совиньон Блан, на следващата сутрин внимавайте с кафето – може да останат петна по зъбите ви. След една чаша бяло вино трябва да измиете зъбите най-много след час.
Преработено месо
Яйца Бенедикт или пица Пеперони… Стоп! Преработените меса съдържат сулфати и консерванти, които, попадайки в организма, могат да предизвикат възпаление на кожата и да ускорят процеса на образуване на бръчки. Такива продукти съдържат и много сол. Опитайте се да замените готовите меса със запечени у дома.
Бял хляб
Прости въглехидрати – те се съдържат в белия хляб и в най-обикновената паста. Но също така и в сладкото. Те повишават гликемичният индекс, което в крайна сметка вреди на колагена. Достойна алтернатива са сложните въглехидрати: кафяв ориз или хляб от пълнозърнесто брашно.
Чили
Финалният акорд на „вредителите“ на красотата слагаме с огнената люта чушка. В същото време индустрията на красотата реабилитира пикантните храни, които ускоряват метаболизма. А това помага за отслабването! Но има една особеност, която лютите храни имат. Те дразнят лигавицата на стомаха, което у някои хора е съпроводено с разширяване на съдовете, подпухване на лицето и розацея.
Автор Люба Вангелова