Хрупкавата шоколадова торта е била често на масата за следобеден чай на кралицата
Шоколадовият пандишпан бе любимият десерт на покойната британската кралица. За любителите на наситения шоколадов вкус тази рецепта е истинска находка. Не е необходимо да печете нищо и не е никак трудно да се приготви
Според бившия кралски готвач Дарън Макгрейди, хрупкавата шоколадова торта е била често на масата за следобеден чай на Елизабет II. Той твърди, че никога не е виждал десерт, който да не е напълно изяден. Според Макгрейди тортата се правела отново и отново, всеки ден и цялата била изяждана без следа. Съобщава се също, че принц Уилям е голям фен на десерта, който беше сервиран като „торта за младоженеца“ на сватбения му прием през 2011 г.
Необходими продукти За основата на тортата:
400 г маслени чаени бисквити; 275 г черен шоколад; 275 г млечен шоколад; 250 г несолено масло; 85 гр. захарен сироп. За ганаш и украса:
150 г черен шоколад; 150 ml сметана с високо съдържание на мазнини (в идеалния случай поне 48%); шоколадови къдрици.
Начин на приготвяне За блата Леко намаслете и застелете дъното и стените на форма с хартия за печене. Поставете бисквитките в голяма купа за смесване – най-добре е да са смес от големи и малки парчета, като първите изглеждат добре в готовия десерт, а вторите помагат за запълване на празнините.
Начупете черния и млечния шоколад в голяма купа. Нарежете маслото на кубчета и го добавете към шоколада. Загрейте сместа в микровълнова на средна мощност на интервали от 10 секунди, като разбърквате старателно всеки път.
Добавете захарния сироп към шоколада и маслото. Изсипете сместа върху натрошените бисквитки и разбъркайте, докато всички парчета се покрият с шоколад. Сега поставете една четвърт от основата във формата. Натиснете я плътно, за да не останат кухини. Продължете да добавяте слой след слой, докато цялата смес се притисне в тигана. Сложете тортата в хладилника за 3-4 часа.
Как се прави ганаш? Накълцайте черния шоколад възможно най-ситно и го поставете в купа за смесване. Загрейте леко сметаната в малка тенджера на слаб огън, но не я кипвайте. Веднага след като млечният продукт започне да надига по стените на тигана, го отстранете от котлона.
Залейте шоколада с гореща сметана, сместа се разбърква и се оставя за 4-5 минути. Разбъркайте отново ганаша, докато стане гладък и лъскав. Оставете го за четири до пет минути. Извадете блата от формата и махнете хартията за печене. Поставете тортата върху решетка върху лист за печене. Върху нея на тънка струя се изсипва ганаша и се заглажда с шпатула. Оставете десерта да стегне за 15 минути. Украсете готовата торта с шоколадови къдрици или всякакви други декорации.