Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате!
Необходими продукти:
- брашно – 500 г
- яйца – 2 бр.
- прясно мляко – 180 мл
- краве масло – 60 г
- мая – 20 г от кубче
- захар – 3 с.л.
- какао – 30 г
- лимонова кора – настъргана
- сол – щипка
- смокиново сладко – или друго по желание
- пудра захар – за поръсване
Начин на приготвяне:
В голяма купа изсипете пресятото с щипка сол брашно. В леко затопленото прясно мляко разтворете захарта и маята. Излейте при брашното. Добавете две яйца, омекналото на стайна температура краве масло, настърганата лимонова кора. Замесете меко тесто. Разделете оформеното вече тесто на две еднакви половини. Към едната добавете какаото и месете докато добие равномерен кафяв цвят. Сложете двете теста в купи. Покрийте с парче найлон и кърпа. Оставете купите на топло докато тестото удвои обема си. Разточете двете теста на набрашнена повърхност. Нарежете ги на 8 големи триъгълника. Върху светъл триъгълник сложете кафяв, а върху кафяв – светъл. Вижте на снимката.
Намажете със сладко по ваш вкус, моето беше смокиново и завийте на кифлички. Наредете кифличките на разстояние в тава застлана с хартия за печене. Покрийте ги с кърпа и оставете да втасат за 1 час. Ако ги искате лъскави, разбийте един жълтък с няколко капки зехтин и ги намажете непосредствено преди да ги сложите във фурната. Аз ги намазах само с прясно мляко. Изпечете кифличките на 180 градуса в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 мин. Извадете от фурната и веднага поръсете с пудра захар.
Кифлички за чудо и приказ! Да ви е сладко!