Close Menu
  • Начало
  • Бизнес
  • Здравеопазване
  • Престъпления
  • Мнения
  • Политика
  • Туризъм
  • Управление
Facebook X (Twitter) Instagram
Bourgas.bg
  • Начало
  • Бизнес
  • Здравеопазване
  • Престъпления
  • Мнения
  • Политика
  • Туризъм
  • Управление
Bourgas.bg
Начало - Образование - ПГТ„Иван Вазов“-Слънчев бряг представи на италианци традиционно меню от Бургаския регион (ВИДЕО)
Образование

ПГТ„Иван Вазов“-Слънчев бряг представи на италианци традиционно меню от Бургаския регион (ВИДЕО)

01.07.2024Няма коментари5 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn
ПГТ„Иван-Вазов“-Слънчев-бряг-представи-на-италианци-традиционно-меню-от-Бургаския-регион-(ВИДЕО)
ПГТ„Иван Вазов“-Слънчев бряг представи на италианци традиционно меню от Бургаския регион (ВИДЕО)


Те заедно се обучаваха на устойчиви практики в ресторантьорството

proekt 2520logo

С рибена супа, миди с ориз, вкусна българска питка и десерт ашуре бяха посрещнати гости от Италия в Професионалната гимназия по туризъм „Иван Вазов“ в Слънчев бряг. Кулинарното събитие всъщност е финална конференция след проведените мобилности по проект „Устойчиви практики в ресторантьорството”, който ще приключи на 31 август 2024 г. В него училището в Слънчев бряг си партнира с Асоциация „Мост“, Кастелето Сопра Тичино, Италия и Професоналната гимназия по лека промишленост и туризъм гр. Казанлък. Стойността му е 60 хил. евро и е съфинансиран от програма „Еразъм“ на ЕС. Сред целите на проекта са повишаване на качеството на обучение на младите хора в туризма с усвояване на зелени умения в избраната професия, повишаване на квалификацията на учителите относно устойчиви практики в ресторантьорството, изучаване на добри практики на ресторантьорството в България и Италия и др. Това обясни пред Флагман.бг координаторът на проекта Ваня Андреева, която е зам.-директор на учебното заведение. 

За финалната конференция ПГТ „Иван Вазов“ посрещна партньорите си в учебната си база в Слънчев бряг. Перфектните условия, които предлага тя, впечатлиха гостите, които също се включиха в готвенето на българските ястия. По време на проекта са осъществени практики и в Италия, и в Казанлък, обясни координаторът на проекта.

„Изключително сме възхитени от приема на групите – през юли и и октомври в Италия, където се проведоха невероятни практики за устойчиво ресторантьорство, зелено готвене, безотпадъчно използване на храната и т.нат. Спечелихме нов проект, който стартира сега и ще завърши догодина през август“, каза още Ваня Андреева. 

Директорът на ПГТ „Иван Вазов“ Христина Андреева е изключително доволна от положителните резултати и отзиви от проекта. 

26
(от ляво надясно) Ваня Андреева – зам.-директор на ПГТ „Иван Вазов“-Сл. бряг, директорът Христина Андреева, Лучия Велева – председател на Асоциация „Мост“ и Антони Илиев – директор на ПГ по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлъй

„Работим от 2015 г. с асоциация „МОСТ”. Доволни са и колегите, и учениците. Научават много нови неща в практиката, децата работят в реална работна среда – както в Италия, така и тук. Добре работим с партньорите и се надявам да продължим да го правим и в бъдеще. Спечелихме друг проект през 2020 г. Приключихме 2 проекта тази година, преди това още 3. Работим упорито в сферата на това да развиваме професионалното образование. Това, което правим, е ползотворно“, каза директорът на училището. 

Лучия Велева, председател на Асоциация „Мост“, сподели, че проектът е много интересен и полезен, а темата за зеленото готвене е приоритетна в Италия. 

 

„По проекта се проведоха три обучения за обмяна на опит в сферата на устойчиво готвене. Звучи абстрактно, но това нашите баби и прабаби добре го знаят. Идеята е да се използват само продукти от сезона, местни, които не са пропътували хиляди километри и да няма разхищение. Такива ястия са пицата в Италия, където тестото се гарнира с останали продукти. Новата тенденция е италианският аператив. Там в кафенетата предлагат сандвичи за обяд. От сутринта остават и затова вечер се продават на хапки и съпровождат питиетата и коктейлите. Днес ще направим преди обяд италиански аператив с типични за района продукти. Домакините ни подготвят рибена супа, която е устойчиво ястие. Мисля, че тези практики са много полезни, тъй като не е въпросът да се учат чужди рецепти и да се повтарят неща, които не са повтаряеми в друга страна или ситуация, а да се разбере най-вече идеята на устойчивото готвене – да могат учениците успешно да го прилагат в своята професионална реализация. Хората ще обръщат все повече внимание на това“, сподели пред Флагман.бг Лучия Велева. 

Сред гостите на ПГТ „Иван Вазов“ бяха и партньорите от Казанлък. Директорът на Антони Илиев подчерта, че партньорството между трите институции трябва да продължи. 

„Ние, като партньори, осъществихме много мобилности в Италия, Казанлък и Слънчев бряг. Това ни обогатява с много знания, споделен опит. Научаваме много неща както за кухнята, така и за туризма като цяло. Виждаме тази хубава база за подготовка за ученици. Всичко това ни е от полза“, добави Илиев. 

Освен вкусната храна, която ПГТ „Иван Вазов“ представи на гостите си, те бяха посрещнати и с уникален коктейл по рецепта на преподавателя Владимир Милков. Името на питието „Кастилето нео верде” и означава „малък замък сред зеленината“. Коктейлът е здравословен с чай матча – без допълнителни захари и подсладители. 

ПГТ „Иван Вазов“, въпреки че е малко училище, разполага с модерна учебна база, в която учениците имат възможност да се обучават в реална среда и да приложат знанията си. В национален мащаб резултатите на учебното заведение се дават за пример в сходни гимназии. Учениците често участват в състезания по готварство, барманство и т.нат., в които печелят призови места. 

30
Учениците готвиха вкусните ястия в учебната база на училището в Слънчев бряг
11
Директорът на учебното заведение Христина Андреева приветства гостите и им пожела партньорството им да продължи и в бъдещи проекти

 

2 281 29
9
С вкусната рибена супа започна обядът
7
Гостите бяха впечатлени от вкусните ястия от нашия регион
19
В Италия пък българските гости се обучаваха как да направят перфектната пица
3 281 29
Владимир Милков представи на гостите здравословен коктейл по негова рецепта

 

171957648217074
171957648164962
171957648126623
171957648020909
171957648026231
171957647960671
171957647838776
171957647731354
171957647660148
171957647454323
171957647399681
171957647388920
171957647210922
171957647247631
171957647229494
171957647136815
171957647267978
171957647168857
171957647049652
171957647288892
171957646931108
171957646998237
171957646842997
171957646870639
171957646820779
171957646765284
171957646794557
171957646621814
171957646575637
171957646632334
171957646623499
171957646569037

image

Оценете публикацията

Свързани публикации

Ето ги новите учебници по предмета Религия

Бургас отдавна има нужда от изкуството във висшето образование

Близо 5000 зрелостници на втора задължителна матура

Comments are closed.

  • Актуалното
  • Най-коментирано
05.01.2025

Монтаж на абсорбатор: как да изберем правилния модел и инсталираме го безпроблемно

05.01.2025

Монтаж на абсорбатор: как да изберем правилния модел и инсталираме го безпроблемно

11.12.2024

Изграждане на електрически инсталации в дома: Пълно ръководство за електрически ремонти, осветление и табла

18.10.2023

Ще построим иновативно училище в Крайморие

18.10.2023

Турски престъпници, откраднали милиони от Германия

18.10.2023

Въздействието на спорта върху приходите на други бизнеси

Спонсорирани връзки
  • 151.BG
  • Адвокат в Бургас
  • Водопроводчик в Бургас
  • Електротехник в Бургас
  • Счетоводни услуги в Бургас
Copyright © 2025. Powered by WordPress.
  • Начало
  • Политика за поверителност
  • Контакти

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Рекламният блокер е включен!
Рекламният блокер е включен!
Нашият уебсайт е възможен благодарение на показването на онлайн реклами на нашите посетители. Моля, подкрепете ни, като деактивирате своя Ad Blocker.