Close Menu
  • Начало
  • Бизнес
  • Здравеопазване
  • Престъпления
  • Мнения
  • Политика
  • Туризъм
  • Управление
Facebook X (Twitter) Instagram
Bourgas.bg
  • Начало
  • Бизнес
  • Здравеопазване
  • Престъпления
  • Мнения
  • Политика
  • Туризъм
  • Управление
Bourgas.bg
Начало - Здравеопазване - Как вредната диета се отразява върху нивата на тревожност
Здравеопазване

Как вредната диета се отразява върху нивата на тревожност

24.06.2024Няма коментари3 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn
Как-вредната-диета-се-отразява-върху-нивата-на-тревожност
Как вредната диета се отразява върху нивата на тревожност


Учените обясняват как може нездравословната храна да ни направи по-тревожни и нервни

Когато се появи безпокойство, много от нас посягат към нездравословна храна, за да успокоят нервите и да си доставят малко удоволствие – блокче шоколад за следобедно ободряване или поничка, за да се възнаградим след дълъг ден. Но това води до обратен ефект: изследване от университета в Колорадо Боулдър разкрива, че приемането на мазни храни всъщност може да подхрани нашата тревожност. Тяхното проучване установи, че диета с високо съдържание на мазнини се отразява върху чревните бактерии при мишки, предизвиквайки промени в мозъчните химикали, които засилват безпокойството.

„Всички знаят, че тези храни с високо съдържание на мазнини не са здравословни храни, но ние сме склонни да мислим за тях строго от гледна точка на малко наддаване на тегло,“ каза водещият автор на изследването професор Кристофър Лоури.

Здравните организации съветват жените да приемат не повече от 20 г наситени мазнини на ден, а мъжете не повече от 30 г, или около 11% от дневните ни калории от храната. Въпреки това много хора в Обединеното кралство консумират повече от това и според Центъра за контрол на заболяванията на САЩ средната диета съдържа около 36% мазнини.

Изследователите разделиха плъхове на две групи и разгледаха как това се отразява на психичното им здраве. В продължение на девет седмици едната група се храни с типична диета с 11% мазнини, а другата с високо съдържание на мазнини с 45% мазнини. Учените са събрали фекални проби, за да оценят чревната флора по време на изследването, което е публикувано в списание Biological Research.

В края на проучването бяха проведени тестове, за да се види дали диетата има някакъв ефект върху поведението на животните. Плъховете на диета с високо съдържание на мазнини очевидно бяха по-тежки от тези в другата група, но техните чревни микробиоми също бяха значително по-малко разнообразни. По-конкретно, те имаха значително повече бактерии от категорията Firmicutes и много по-малко от групата Bacteroidetes.

В допълнение, три гена, свързани със синтеза на серотонин, показват повишена активност в групата с високо съдържание на мазнини. Въпреки че серотонинът често се свързва с положителни емоции, изследванията показват, че когато активира определени неврони, той може също да причини симптоми, подобни на тревожност. Триптофан хидроксилазата или tph2 е един от трите гена, също свързани с проблеми с настроението и повишен риск от самоубийство при хората.

„Удивително е да се мисли, че диета с високо съдържание на мазнини сама по себе си може да промени начина, по който тези гени се експресират в мозъка“, каза професор Лоури. „Мозъкът на групата с високо съдържание на мазнини по същество имаше молекулярния подпис на състояние на силна тревожност.“

Въпреки че не е доказано, професор Лоури вярва, че нездравословната микробиота уврежда стомашната лигавица, поради което диетата с високо съдържание на мазнини може да допринесе за безпокойство. Това може да позволи на микробите да навлязат в кръвообращението и в крайна сметка да комуникират с мозъка чрез блуждаещия нерв, който преминава от храносмилателната система към мозъка.

„Има смисъл, ако мислите за човешката еволюция“, отбеляза той. „За да предотвратим болести в бъдеще, ние сме устроени наистина да забелязваме неща, които ни разболяват.“

Той също така спомена, че не всички мазнини са лоши и че някои проучвания показват, че здравословните мазнини, като тези от авокадото, могат да компенсират нездравословните мазнини, като тези от бургерите. В допълнение, омега-3 мастните киселини, открити в ядките, семената, зехтина и морските дарове, имат противовъзпалителни и когнитивни ползи.

image

Оценете публикацията

Свързани публикации

Ето кой плод сваля кръвното и холестерола без никакъв проблем

Как да не ни боли като ни вземат кръв, а детето да не плаче? Медицински лаборант Дора Тодорова споделя тайната

Уникално вкусни пилешки крилца на фурна, свършват за секунди

Comments are closed.

  • Актуалното
  • Най-коментирано
05.01.2025

Монтаж на абсорбатор: как да изберем правилния модел и инсталираме го безпроблемно

05.01.2025

Монтаж на абсорбатор: как да изберем правилния модел и инсталираме го безпроблемно

11.12.2024

Изграждане на електрически инсталации в дома: Пълно ръководство за електрически ремонти, осветление и табла

18.10.2023

Ще построим иновативно училище в Крайморие

18.10.2023

Турски престъпници, откраднали милиони от Германия

18.10.2023

Въздействието на спорта върху приходите на други бизнеси

Спонсорирани връзки
  • 151.BG
  • Адвокат в Бургас
  • Водопроводчик в Бургас
  • Електротехник в Бургас
  • Счетоводни услуги в Бургас
Copyright © 2025. Powered by WordPress.
  • Начало
  • Политика за поверителност
  • Контакти

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Рекламният блокер е включен!
Рекламният блокер е включен!
Нашият уебсайт е възможен благодарение на показването на онлайн реклами на нашите посетители. Моля, подкрепете ни, като деактивирате своя Ad Blocker.