Идеално ястие за старт на вегетарианския ви начин на живот
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
качамак – 150 г мляко – 200 мл хранителна мая – 2 с.л., по желание лук – 1 глава моркови – 2 бр. патладжани – 2 бр. леща – 1 ч.ч. домати – 1 консерва червено вино – 200 мл зеленчуков бульон – 2 кубчета доматено пюре – 3 с.л. балсамов оцет – 2 с.л. дафинов лист – 2 бр. захар – 1 с.л. мащерка – ½ – 1 ч.л. розмарин – ½ ч.л. черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Лукът се нарязва на дребно, а морковът и патладжанът – на кубчета. Лещата се измива. В сгорещено олио на по-слаб огън се запържва лукът и морковът, докато започнат да поомекват. Тогава се прибавя патладжанът и се запържва около 5 минути. След това се добавя измитата леща, доматите от консерва, доматеното пюре, червеното вино и 2 ч.ч. вода. Когато заври, се слага едното кубче зеленчуков бульон, балсамовият оцет и подправките.
Готви се на слаб огън до готовност на продуктите. За качамака се слага на котлона 700 мл вода и 200 мл мляко. Като заври, се изсипва второто кубче зеленчуков бульон и качамакът при постоянно разбъркване до сгъстяване. Накрая се добавя хранителната мая и се разбърква добре. Зеленчуковото рагу се сервира върху част от качамака.

