На места ще продължи да има постъпване

Нова цена на парното ни очаква от 1 юли, след като топлофикациите в страната подадоха официално заявленията си за промени в тарифите. Въпреки че това се случва на фона на поредното поевтиняване на природния газ, в документите има примери както за чувствително намаляване, така и за сериозно поскъпване на топлото. 

В София поисканата цена за топла вода и отопление от 1 юли е малко под 98 лв за мегаватчас при 137 лева в момента, т.е поевтиняването е с около 30 на сто.

В Плевен също предлагат поевтиняване. Там сметките биха паднали с над 40%, защото в момента цената е около 97 лева, а новата предложена е 56 лева за мегаватчас.

Въпреки по-ниските цени на синьото гориво, в много градове потребителите ще плащат повече, ако цените бъдат одобрени.

Пример за поискано драстично, тройно увеличение, е Велико Търново, където в момента тарифата е 131 лева, а новата поискана е 331.83 лв.

В Бургас пък предложената нова цена е 118 лева при 95,20 в момента.

Защо има такива драстични разлики между различните дружества в страната? 

„Заявлението е нещо, в което всяка една Топлофикация, в зависимост от своята специфика, въвежда разходите, присъщи за дейността. КЕВР ги разглежда и в крайна сметка решава какви да бъдат тези цени, независимо от написаното в заявлението. Няма никакви основания цените на топлото да скочат за която и да било топлофикация. В най-лошия случай тарифите ще останат същите или близки, но по-скоро ще бъдат намалени. Сегашните цени ще бъдат с 80-90% вероятност намалени“, заяви пред NOVA инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

През 2023 година най-голямата топлофикация у нас е емитирала 1,18 млн. тона въглероден диоксид. Прогнозираните разходи за квоти през новия ценови период  (1 юли 2024 г.- 30 юни 2025 г.) са в размер на 157 млн. лева. Прогнозата е направена на базата на очакваната цена от 75 евро на тон през следващите месеци.

Освен намалените разходи за газ, емисии и други суровини, дружеството съобщава и за спад на продадената топлинна енергия – в рамките на около 8% през миналата година. По тази причина и залага по-ниски обеми на работа. По отношение на произведената по комбиниран способ електроенергия ще има минимален ръст, става ясно още от публикуваните на страницата на КЕВР ценови заявления.

Някои от дружествата са поискали информацията в техните заявления да бъде заличена като търговска тайна. КЕВР трябва да реши окончателно какви ще бъдат цените на топлофикационните услуги до 30 юни, когато приключва и настоящият ценови сезон.

Енергийният регулатор още веднъж ще трябва да определи и цените на енергийните дружества, след като парламентът забави пълната либерализация на енергийния пазар и битовите потребители остават още година по регулирани цени. От КЕВР съобщиха, че в предстоящите дни ще публикуват и заявленията за цени на доставчиците и производителите на електроенергия за нуждите на регулирания пазар.

Оценете публикацията
Leave A Reply

Exit mobile version