апочна ваксинацията на бременни жени в имунизационния кабинет на РЗИ

Регистрирани са нови случаи на коклюш в Бургас. На 7 май имаме трима, а вчера – още един със заболяването. Това каза пред бТВ началничката на отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ – Бургас д-р Мирослава Киселкова.

„Вчера имахме запитвания от бременни жени по телефона. Информирахме ги, че от днес започва имунизацията в имунизационния кабинет, който е отворен в РЗИ – Бургас. Той ще работи всеки ден от 10 до 14 часа“, добави тя. 

Кореспондентът Лора Стаматис пък поясни, че кабинетът близо до здравната инспекция в Бургас е добре познат на хората и припомни, че преди това именно там се поставяха ваксини срещу COVID-19, а сега е създадена организация за имунизиране на бременни срещу коклюш.

Лекарите вече могат да поставят ваксината за коклюш по-рано

„Когато има бременна жена, ще се съобразим, за да слезе някой, който да я имунизира. Има условия, които трябва да се спазват. Когато идват дамите в кабинета, трябва да носят документ от проведен преглед, наблюдение или насочване от общопрактикуващия лекар или от акушер-гинеколога, където да е посочено в коя седмица е плода“, заяви д-р Киселкова. 

Жената трябва да е от 27-ма до 36-та гестационна седмица, уточни тя.

„Имаме достатъчно осигурени ваксини. Винаги може да поръчаме и допълни количества от Министерството на здравеопазването“, каза още шефката на  отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ – Бургас  

Оценете публикацията
Leave A Reply

Exit mobile version