От 10 имената в него стават 6 и сред тях липсват тези на епископите Йеротей Агатополски и Михаил

Светият синод излезе днес с решение, с което окастри списъка от епископи, измежду които ще се избира нов сливенски митрополит. От 10 имената в него стават 6 и сред тях липсват тези на епископите Йеротей Агатополски и Михаил. Двамата събраха най-много гласове на предишния епархийски избор в Сливен, който след това бе касиран от синода и последваха брожения, протести, писма до синода и дори гладна стачка и протест в София пред сградата на Светия синод.

 Бургаското духовенство е изпратило три писма до Светия синод, организира и бдение, с което изрази своето недоволство от промените.

Помогнете ни, някой прати провокатор срещу мнозинството в избора на Сливенски митрополит, зоват бургаските духовници

„Искахме да се преразгледат ревизиите, които трябваше да се направят.  Сега какво можем да направим и как да постъпим, явно Светият синод взема своите решения и те са правило и ние нямаме право на глас. На какво основание, каква е причината дядо Йеротей да бъде изваден от списъка. Дядо Йеротей 10 години беше епископ в нашата епархия и викарий на дядо Иоаникий, той беше припознат от нас, от миряните, институциите и от всички“, каза пред Флагман.бг един от духовниците, които излязоха в защита на епископ Йеротей.

Новият епархийски избор в Сливен с представители от всички духовни околии е насрочен за 19 май. Синодът ще реши окончателно кой ще наследи дядо Иоаникий на 26 май.

С решение от днес, 22 април, Св. синод определи следната листа на достоизбираеми епископи, кандидати за митрополитския избор в Сливенска епархия:

•             Велички епископ Сионий

•             Знеполски епископ Арсений

•             Мелнишки епископ Герасим

•             Браницки епископ Пахомий

•             Главиницки епископ Макарий

•             Велбъждски епископ Исаак.

И шестимата участваха в предишния, впоследствие касиран вот. Тогава най-голяма подкрепа получи доскорошният викарий на сливенския митрополит – епископ Йеротей. На втори тур с необходимо мнозинство бе излъчен втори кандидат – епископ Михаил. Синодът обаче касира този избор и назначи проверка на епархията.

 

Оценете публикацията
Leave A Reply

Exit mobile version