оказва се, че отговорът не еднозначен

Всички знаем, че зъбите трябва да се мият два пъти на ден – сутрин и вечер. Кога обаче е правилно да мием зъбите сутринта – преди закуската или след нея?

Оказва се, че отговорът не е еднозначен. За мнозина закуската се свежда до консумиране на тестени изделия, част от които сладки. А това означава захари и въглехидрати – зърнени закуски, палачинки, мъфини, хляб и т.н. Те обаче са любими не само на хората, но и на бактериите в устната кухина.

Сутрин, при ставане от сън, те са в пика си. Уста, пълна с бактерии, и закуска, пълна със захар и въглехидрати, са много лоша комбинация. Бактериите възпаляват венците, но освен това отделят киселини, които увреждат емайла и повишават риска от кариес.

Миенето на зъбите преди закуска отнася бактериите и от тази гледна точка е препоръчително. Освен това така стимулираме слюнотделянето. А слюнката е една от най-мощните защити на зъбите- Тя им набавя минералите, които бактериите може да са изяли през нощта. Освен това съдържа бикарбонати, неутрализиращи киселинността в устата.

Според редица стоматолози обаче мнозинството от хората не мият добре зъбите си и така в устната кухина остават достатъчно бактерии, които да отделят киселини по време на закуска. А и повечето хора хапват за не повече от 10-15 минути. Затова в такива случаи може да е по-полезно миенето да става след храненето. Така флуоридът в пастата за зъби ще може да работи върху зъбите по-дълго, вместо веднага да бъде отнесен с храната.

Източник: Уикенд

 

Оценете публикацията
Leave A Reply

Exit mobile version