Това може да се случи през зимата, смята бургаският депутат

Бургаският депутат от ГЕРБ Жечо Станков допусна, че е възможен голям скок на цените на ел. енергията във връзка с либерализацията на пазара на ток за битовите потребители от 1 юли. В петък той участва в разгорещен пленарен дебат в Народното събрание, в който се включи и финансовият министър в оставка Асен Василев.

Темата бе проекторешение, предложено от ГЕРБ, с което се забранява на министъра на енергетиката да разпределя дивидент в размер на 425 млн. лв. на държавното дружество „Български енергиен холдинг“ ЕАД.

В един момент Жечо Станков се възмути от изказване на Асен Василев и поиска думата за процедура по начина на водене: „Уважаема г-жо председател, Вие като член на енергийната комисия беше редно да прекъснете финансовия министър, защото има явно неразбиране как функционира енергийната система и какво ще се случва от 1 юли. Г-н Василев, от 1 юли НЕК нищо няма да купува! Ще го купуват крайните снабдители в лицето на електроразпределителните дружества, които ще го доставят на пазарната цена. И ако фондът (фонд „Сигурност на енергийната система“ – б.р.) е избушен, както е избушен в момента, и няма средства да дотира, то означава, че сметките на гражданите не с 10, а с 50% ще скочат! Даже има шанс и със 100% да скочат през зимата.“

Асен Василев бе отправил критики към депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който не присъстваше на заседанието. Това също възмути Жечо Станков. Бургаският депутат и бивш зам.-министър на енергетиката посочи, че съпартиецът му го няма заради командировка. Затова и не било мъжко от страна на Асен Василев да говори така в отсъствието на Добрев.

„Ако искате, изправете се на дебат с него! Ако Ви е страх от него, изправете се на дебат с мен за санирането! Аз нямам нищо против“, каза Станков предизвикателно на финансовия министър.

Асен Василев пък заяви, че това, което е казал днес, го е казвал на Делян Добрев и друг път – когато той е бил в залата.

Иначе парламентът одобри предложеното проекторешение с гласове „за“ от ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН.

ПП-ДБ и БСП бяха, съответно, „против“ и „въздържал се“.

Асен Василев изкоментира, че този акт на Народното събрание е противоконституционен и със сигурност ще бъде обжалван в Конституционния съд.

 

Оценете публикацията
Leave A Reply

Exit mobile version