Тя е доказала своята ефективност в намаляването на риска от повторна поява на подобни образувания

Ракът на гърдата е едно от най-разпространените онкологични заболявания сред жените по света. Според Българския национален раков регистър от 2017 г. ракът на млечните жлези е на първо място по честота при жените и представлява 26,8% от всички злокачествени заболявания при тях. С напредъка на медицинските технологии и методи за лечение, възможността за пълно възстановяване след заболяването нараства все повече. Важно място сред тези методи заема лъчетерапията, която отдавна се е превърнала в ключов компонент в комплексното лечение на рака на гърдата.

Защо е така? Следоперативното лъчелечение се препоръчва във всички случаи на органосъхраняваща хирургия при ранен рак на гърдата, като лъчетерапията намалява риска от повторна поява на болестта през следващите 10 години средно с 15% . Ползата от лъчетерапия след мастектомия не зависи от броя на засегнатите лимфни възли. Затова Европейската Асоциация по Медицинска Онкология (ЕSMO) препоръчва рутинно следоперативно лъчелечение  не само при пациентки с четири или повече положителни аксиларни лимфни възли и/или Т3-Т4 тумори, но и при пациентки с 1-3 положителни аксиларни лимфни възли. Следоперативното лъчелечение след мастектомия намалява риска от повторна поява на болестта средно с 20% за следващите 10 години.

Лъчетерапията използва високоенергийни лъчи или частици за унищожаване на раковите клетки. В контекста на рака на гърдата, тя често се прилага след хирургическа намеса, за да унищожи останалите ракови клетки в гърдата, лимфните възли или околни тъкани, като по този начин намалява риска от рецидив.

Как работи лъчетерапията? Лечението се осъществява чрез внимателно насочени лъчи, които минимизират вредата върху здравите тъкани. Съвременната лъчетерапия е изключително прецизна и може да се адаптира специфично към формата и размера на тумора, което позволява по-високи дози радиация да бъдат насочени директно към засегнатата област.

Лъчетерапията е доказала своята ефективност в намаляването на риска от повторна поява на рака на гърдата. Тя играе важна роля не само в постигането на контрол над заболяването, но и в подобряването на качеството на живот на пациентите, благодарение на запазването на гърдата и намалените нужди от допълнителна хирургическа намеса.

Обикновено се препоръчва след операция за отстраняване на тумора (лумпектомия или мастектомия), за да се унищожат евентуално останали ракови клетки. В някои случаи, тя може да бъде предложена преди хирургията, за да се намали размерът на тумора и да се улесни неговото отстраняване.

В Национална онкологична болница „Дева Мария“ в Бургас работи най-модерният апарат за лъчелечение в България- линейният ускорител VARIAN EDGE. Отделението по лъчелечение работи по НЗОК както с пациенти на болницата, така и с външни пациенти, имащи нужда от лъчетерапия. Консултации със специалистите по лъчелечение са напълно безплатни и се извършват всеки работен ден след запазен час на 056 89 62 62 или онлайн на www.devamaria.com

 

Оценете публикацията
Leave A Reply

Exit mobile version