Трябва само да изберете правилната храна

Не яжте след шест, практикувайте периодично гладуване, а през нощта – само чаша кефир или най-добре нищо. Свикнали сме да мислим, че храненето през нощта по въпросите на отслабването е абсолютно и непоправимо зло. Ендокринологът-диетолог Анжелика Чиж уверява, че това всъщност е често срещан мит. Можете дори да отслабнете насън, без да се лишавате от вечеря. Трябва само да изберете правилната храна.

„Какво трябва да ядете, за да отслабнете в съня си? Нашето тяло произвежда соматотропен хормон през нощта до 12 сутринта, който изгаря мазнините. За да го развиете, са нужни две стъпки. Първата стъпка е да изядете два варени белтъка преди лягане. Втората стъпка е да си легнете преди 23 часа. И сутринта на кантара – минус 300 грама“, обещава д-р Чиж.

Освен това, ендокринологът посочи храни, които в никакъв случай не трябва да се изключват от менюто, дори и да сте на строга диета.

Протеин – постно месо, пилешко, пуешко, риба, яйчен белтък

Това е строителен материал, без който тялото ни ще изсъхне. Протеинът е важен не само за изграждането на мускули, важен е за здравето на костите, кожата, връзките, хормоните и поддържането на функционирането на имунната система.

Растителни фибри – зеленчуци, зърнени храни, бобови растения

Фибрите са отговорни за нормалното функциониране на червата и храносмилането като цяло. Благодарение на тях усещането за ситост се запазва за дълго време, енергийното ниво се стабилизира. А също така и токсините се отстраняват ефективно от тялото. Необходим е и за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, диабет и колоректален рак.

Плодове 

Те са отличен източник на витамини и микроелементи. Но е важно да избирате храни с по-малко захар и повече фибри. Най-здравословни са цитрусовите плодове, кивито, ябълките. Всички плодове са добри, без изключение. 

Вода

Нито един процес в тялото не протича без участието на вода. Средно човешкото тяло е 60 процента без вода. Затова е задължително да се пие достатъчно чиста вода всеки ден.

Автор: Лора Костова, happy-woman.bg.

Оценете публикацията
Leave A Reply

Exit mobile version