Той е богат на фибри, които помагат за поддържане на здравословното функциониране на червата и подпомагат храносмилането

Булгурът е популярна храна в много кухни по целия свят, особено в Близкия изток и Средиземноморието.

Представлява бланширана, натрошена и раздробена пшеница. Цветът е различен – по-светъл или по-тъмен, в зависимост от сорта и размера на надробените частици. Приготвя се много бързо и лесно. Използва се за салати, предястия и основни.

Освен, че е изключително вкусен, този златен продукт от Ориента е богат на хранителни вещества и витамини. А в диетите и здравословното хранене е на пиедестал.

Ползите на булгура са много, сякаш е като простичка храна от Боговете за нашето здраве, сила и енергия.

  • Булгурът е богат на фибри, които помагат за поддържане на здравословното функциониране на червата и подпомагат храносмилането;
  • Булгурът е богат на витамини и минерали, като калций, калий, селен, фосфор, желязо, магнезий, цинк и витамини от група B, които подпомагат здравето на костите, кожата, имунната и нервната система;
  • Той е нискокалоричен и нискомазнинен, препоръчва се за хора, които спазват строга диета за отслабване, препоръчителен е за хора със сърдечносъдови заболявания и понижава кръвното налягане;
  • Булгурът има високо съдържание на протеини, които са важни за изграждането на мускулна маса и поддържането на здравословното функциониране на организма;
  • Целулозата в него пречиства тялото от токсините и мастните натрупвания;
  • Булгурът е и много лесен за приготвяне и може да се използва за салати, пилаф, супи и дори десерти.

Е, ако сме ви отворили апетита, какво чакате тогава?! Изберете си някоя рецепта и се насладете на чудесните вкусови качества на булгура.

Източник: dariknews.bg

Оценете публикацията
Leave A Reply

Exit mobile version