От 2016 година тя е частна собственост, но въпреки подобренията работела на загуба

Една от любимите ловни резиденции на Тодор Живков – „Търсава“ край Ябланица, е хлопнала кепенците. Хижата е построена само за една година по заповед на бившия първи през 1980-а. Към днешна дата не функционира, защото била на загуба. Тя е продадена на частен собственик през 2016 г. След това е направен значителен ремонт, но въпреки вложените средства така и не излязла на печалба.

В момента не посреща гости въпреки отличното си местоположение и чудесни възможности за отдих и лов.

Резиденция „Търсава“ се простира на около 5 000 хектара. Към нея принадлежат и две езера, подходящи за риболов, които са били на разположение на почиващите по всяко време. В района при естествени условия се развъждат животни, които са предмет на овен туризъм. Именно биоразнообразието привлякло навремето запаления ловец Тодор Живков.

Самата сграда е със застроена площ 2000 кв.м., на три нива. Посрещала е гостите си в 5 апартамента, 4 двойни стаи и 2 туристически спални. Два от апартаментите са обзаведени с камини, а баните са изключително големи – с вани, душ кабини, мивки и тоалетни. Те били ползвани лично от Тодор Живков и най-приближените му хора от дружинката. Обзавеждането е уникално, изработено от дърво и съхранило духа на социализма.

Преди да затвори, резиденцията посрещала гости основно през уикендите. Цените били символични, но въпреки това напливът не бил голям.

Подобна е съдбата на повечето резиденции на Тодор Живков. Част от тях се рушат, превърнати в свърталище на бездомници. Други са откупени и действат като хотели и хосписи. Трети се ползват като резиденции. Такъв бе случая с резиденция “Аглика“ в полите на Витоша, където олигархът Васил Божков живееше понякога, преди да започнат съдебните му проблеми.

Източник Ретро

Оценете публикацията
Leave A Reply

Exit mobile version