Експерти споделят 4 лесни упражнения

Добрата памет е важен показател за човешкото здраве в младостта и напреднала възраст. Експерти споделят 4 лесни упражнения, които ще помогнат да укрепите паметта си и да я поддържате в добро състояние до дълбока старост. С тях можете да станете по-продуктивни сега и по-щастливи в напреднала възраст.

Ако от време на време се опитвате да изучавате онези неща, които по никакъв начин не ви интересуват, в мозъка ви ще започнат да се образуват нови невронни връзки. Този процес е подобен на ученето. Ако не харесвате историята, опитайте да прочетете някоя интересна статия за световната война. Ако не сте запознати с автомобилите, изгледайте поредица от видеоклипове за това как работят. Определено ще ви е от полза.

Четенето на глас помага за формирането на нови невронни връзки. Ако живеете с партньор, оставете го да чете, а вие слушайте, а след това си разменете ролите. Това ще ви помогне значително да увеличите ефективността на паметта.

Когато отивате някъде или просто нямате какво да правите, опитайте се тихо да произнесете някои фрази с други думи. Можете да напишете няколко нови синонима, които да използвате, например, през цялата седмица.

Има и друга, не по-малко полезна версия на този метод. Ако учите език, можете да мислите на този език или да замените българските думи с току-що научените английски, немски, японски и т.н.

Просто казано, използвайте ръката, която не е основната. Ако сте десничар, правете нещо с лявата си ръка по-често, като например да държите чаша, вилица или лъжица. Всичко ще бъде ограничено само от вашето търпение. Ако е достатъчно, тогава можете да сте сигурни, че мозъкът ви няма да ви подведе в напреднала възраст.

Работата с другата ръка развива второто полукълбо, с което е свързана. Това прави мозъка по-продуктивен, а човека като цяло по-креативен. Работата е там, че второто полукълбо, което отговаря за неработещата ръка, отговаря за нашите творчески способности. Мозъкът е като мускул. Може да се „напомпа“, но ако изобщо не го направите, можете да загубите това, което вече имате.  

 

 

Оценете публикацията
Leave A Reply

Exit mobile version