Лекарите настояват, че всеки ден трябва да ядем поне 400 грама зеленчуци Яжте моркови и ще растете. Така казват родителите на децата си. Здравословен ли е наистина този зеленчук и кой не бива да го яде? Лекарите настояват, че всеки ден трябва да ядем поне 400 грама зеленчуци. Морковите са в списъка на най-полезните и достъпни. Учените казват, че каротеноидите, съдържащи се в морковите, могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, развитието на рак на гърдата и простатата. Интересното е, че тези хранителни вещества трябва да се доставят на тялото чрез храната. Приемането на антиоксидантни добавки, включително бета-каротин, не осигурява същата полза. Каротеноидите  са естествени пигменти, открити в жълти, оранжеви и червени плодове и зеленчуци. Впоследствие те образуват ретинол, витамин А. Каротеноидите не се усвояват напълно от организма. Здравословните мазнини могат да помогнат. Добавете малко количество растително масло към салатата или прясно изцеденият морковен сок и по този начин да подобрите усвояването на ретинола. Холандски изследователи установили, че тези, които често ядат моркови, или по-точно приемат α- и β-каротин (около 10 mg на ден), са много по-малко склонни да развият диабет тип 2. Какви са ползите от суровите моркови? Морковите съдържат 2 грама фибри (на среден зеленчук) с дневна нужда от 30 грама. Фибрите помагат за възстановяване на микрофлората на стомашно-чревния тракт и премахване на дисбиозата, а също така предотвратяват подуване на корема и запека. Морковите са полезни за паметта. Високото съдържание на витамин А стимулира кръвообращението и метаболизма в мозъка. 150-200 грама настъргани моркови ще ви помогнат да запомните систематична информация – дати, цитати, правила, формули и т.н. Калоричното съдържание на морковите е 35 kcal на 100 грама. Гликемичен индекс – за пресни моркови – 35, за варени – до 85. Затова варените зеленчуци не се препоръчват за диабетици. Морковите съдържат много витамини (C, E, D, PP и група B), но най-важният от тях е витамин A, който е отговорен за здравето на очите, имунната система и влияе върху синтеза на протеини. Тези зеленчуци са полезни и за сърдечно-съдовата система: помагат за премахване на холестерола, прочистват стените на кръвоносните съдове и нормализират сърдечната честота. При бременни жени оказват благоприятен ефект върху развитието на плода. Кой и защо не трябва да яде моркови? Зеленчукът не трябва да се консумира от хора с остър панкреатит, язва на стомаха, колит, гастрит, повишена киселинност на стомаха, както и алергични към моркови, предупреждават лекарите. Не трябва да преяждате и с моркови, в противен случай ще се почувствате сънливи. Дневният прием  трябва да е три-четири средно големи моркови – около 200 грама. Също така, излишъкът от моркови в диетата може да причини каротинемия. Това състояние обикновено не се счита за опасно. Може да причини пожълтяване на кожата. Особено често пожълтяват дланите и стъпалата. Понякога повишената пигментация при любителите на моркови се нарича подобна на наблюдаваната при жълтеница (хепатит). Но това не обезцветява конюнктивата (лигавицата, която покрива вътрешността на клепачите). При каротинемия тя запазва естествения си здрав цвят. Автор: Лора Костова, happy-woman.bg

5/5 - (13 votes)

1 коментар

  1. Кръстислава on

    Морковите са отличен източник на витамини и антиоксиданти, които са от съществено значение за поддържането на здравето на тялото. Сигурна съм, че ще ви бъде само полезно да ги консумирате всеки ден! 💪💚

Leave A Reply

Exit mobile version