Люти шоколадови трюфели
Необходими продукти
- 120 г натурален шоколад
- 120 г течна сладка сметана
- 1/2 ч. л. канела – ½ ч.л.
- 1/2 ч. л. щипки лют червен пипер (кайенски)
Начин на приготвяне
Шоколадът се разтапя на водна баня и се добавят канелата и лютият пипер, след което се махат от котлона и внимателно се добавя сметаната. Сместа се разбърква добре и се прибира в хладилник, за да стегне (за няколко часа).
От стегналата шоколадовата смес се оформят топчета (посипете ръцете си с какао преди това). Готовите трюфели се подреждат в подходяща тава, като по желание могат да бъдат оваляни в различни „обвивки“ за украса и допълнителен вкус.
Накрая се оставят в хладилник, за да стегнат добре.
Люти шоколадови курабийки
Необходими продукти
- 225 г краве масло
- 100 г захар
- 175 г кафява захар
- пакетче ванилова захар
- 2 яйца
- 300 г брашно
- 50 г какао на прах
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 и 1/2 ч. л. лют червен пипер
- сол
- 100 г лютив черен шоколад (натрошен на едро)
- 100 г черен шоколад (натрошен на едро)
Начин на приготвяне
Маслото се разбива с бялата, кафявата и ваноловата захар, добавят се яйцата (предварително разбити). В друга купа се смесват брашното, какаото, бакпулвера, лютия пипер и щипка сол.
ШОКОЛАДОВИЯТ ДЕСЕРТ, ОТ КОЙТО НЯМА ДА НАПЪЛНЕЕТЕ
Тези сухи съставки се смесват с разтопеното масло и се добавя шоколадът. Всичко се разбърква добре и се изсипва в тави, покрити с хартия за печене – изсипва се по лъжица от сместа, като между отделните бисквити се оставя разстояние, за да не слепнат.
Пекат се в предварително загрята на 180°С фурна за по 10-12 мин, или до достигане на предпочитаната твърдост. След изваждане от фурната се изчаква минута, преди да се отлепят от хартията за печене.
Лют горещ шоколад
Необходими продукти
- 250 мл прясно мляко
- 50 мл течен шоколад (или шоколадов ганаш)
- 1 с. л. какао
- 1/4 ч. л. канела
- 1/4 ч. л. индийско орехче
- 1/4 ч. л. лют пипер (кайенски)
- бита сметана (за украса)
- лешници (или други ядки – за украсата)
Начин на приготвяне
Млякото се затопля и в него се разтварят подправките и какаото. Вътрешните стени на чашата се намазват обилно с течния шоколад и готовото какао се налива. Повърхността се украсява с бита сметана, натрошени ядки, заливка от течен шоколад и щипка лют пипер.