Хората се притесняват, че мургавите може да пробват търговия с ниски цени и да пламне епидемия с непредвидими последици

Труповете на избитите заради шапната епидемия животни са изровени от ямите, а месото им е разфасовано и изнесено в неизвестна посока, алармира в-к „Черноморски фар”. В село Кости, където бе открито първото огнище на шап преди месец, десетки тонове с опасно говеждо и овче месо са били задигнати в рамките на седмица след акция по умъртвяването на животните и тяхното заравяне. По всяка вероятност извършителите на гнусната акция са прегладнели цигани, които са в течение, че дори и заразено с шап, месото може да се консумира при определени условия – продължително варене или силно препечено на тънко върху скара или жарава.

Хората, подали сигнала обаче, се притесняват, че мургавите може да пробват търговия с ниски цени и да пламне епидемия с непредвидими последици.

Носят се слухове, че месо от избитите животни е ексхумирано и от землищата на останалите пострадали от шапа населени места.

Според местните, цялата акция на държавата била нескопосано свършена. Още преди крайната мярка с изтреблението бяха показани кадри, в които зад земеделския министър, който обясняваше как са взети всички мерки за карантина, свободно по улиците на селото се разхождаха крави, биволици и кози.

Умъртвяването на животните пък било пълен фарс. Пред очите на стопанина му цяло стадо от около 100-тина елитни крави буквално било разстреляно от служители на Гранична полиция.

При прегледа се оказало, че нито едно от добичетата не било заразено, но според разпореждането смъртта е неизбежна. Ветеринарите го успокоили, че ще действат хуманно и били инжекции на стадото. Час по-късно обаче нито едно от добичетата не се и олюляло. След проверка отровата се оказала с изтекъл срок на годност. Пробвали с ток в главата- нищо. Апаратът излязъл дефектен и пускал ток с нисък ампераж.

Тук има Божия промисъл, обърнал се собственикът към хората от ветеринарната служба и ги замолил да оставят стадото с обещание за най-строга карантина. Чиновниците обаче спазили стриктно заповедта и поискали помощ от Гранична полиция.

15-минутната канонада от калашници проглушила селото, но си свършила работата ефикасно.

Заради подобни издънки местните и до днес не са подали официален сигнал за изровените животински трупове. „Какво да жалим? Държава няма. То станалото станало. Ако на циганите не им е мил животът – добре. Ама да не пострада някой невинен. То и пенсионерите са гладни…”, вайкат се от Кости.

Оценете публикацията
Leave A Reply

Exit mobile version