Пататас бравас
Известният испански деликатес – картофи в пикантен доматен сос, е идеален за топлата семейна сбирка пред телевизора.
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 400 г домати (белени или от консерва)
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1/2 връзка магданоз
- 2 с. л. доматено пюре
- олио (или друга мазнина)
- 2-3 сушени люти чушки
- чили на прах
- червен пипер
- черен пипер
- сол
- 1 с. л. винен оцет
Начин на приготвяне:
Нарежете картофите на кубчета и ги запържете в загрятата мазнина, след което ги отцедете от мазнината върху хартия и ги осолете. Вместо да ги запържвате, можете и да ги сварите в подсолена вода за 12 минути, да ги отцедите и да ги оставете да се охладят, преди да ги нарежете на кубчета.
Задушете ситно нарязаните лук и чесън, прибавете пасираните домати (или консервата), заедно с доматеното пюре и сол на вкус, оцета, чилито, лютите чушки и червения пипер. Разбъркайте и оставете соса да се сгъсти.
Добавете картофите, покрийте с капак и задушете за 8-10 минути. Овкусете със сол, черен пипер и пресни зелени подправки.
Пълнени картофи с бекон и пикантна плънка
Беконът е най-добрият приятел на картофа, поне през зимата, когато обичаме да си похапваме калорично. Спокойно – огненият им вкус гори калории и дори действа подмладяващо!
Необходими продукти:
- 4 големи картофа
- 1 люта чушка
- 1 червена чушка
- 200 г бекон
- 1 ч. ч. настърган кашкавал
- 125 мл заквасена сметана
- 4 стръка зелен лук
- чили на прах
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Изпечете картофите, цели и необелени, върху скарата на предварително загрята на 200 градуса фурна. Задушете бекона в тиган на средна температура, докато покафенее равномерно, и го нарежете на кубчета.
Разрежете картофите по дължина, без да ги отрязвате докрай. Издълбайте част от вътрешността и я смесете в купа със сметаната, нарязаните лук и чушки, бекона и 1 ч. ч. от кашкавала. Подправете сместа със сол, черен пипер и чили, разбъркайте и напълнете картофите. Поръсете ги с останалия кашкавал и ги подредете в намазнена тава.
Преди сервиране ги доизпечете в загрята на 180 градуса фурна за още 5-10 минути.