Общинският съвет подкрепи предложението на кмета Димитър Николов за изграждането на нова и модерна сграда на Дома за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“ в Минералните бани. Дискусия по докладната за благородната идея в името на възрастните хора на Бургас предизвикаха представителите на две политически партии – СЕК и „Възраждане”, на които сумата за изграждането на дома им се стори твърде висока. Според тях не трябвало да е повече от 4-5 милиона лева. Наложи се от администрацията да им обясняват, че отделените бюджетни средства са 3 милиона лева, като целта на докладната е да бъде осигурен допълнителен финансов ресурс в размер 4 400 000 лв.

„Бургас не заслужава този недостоен дебат, аз ще напусна залата и ще вляза за гласуването”, заяви съветникът от ГЕРБ Веселин Пренеров.

„Предлагам „Възраждане” и тази момчета, които ги познавам, и които се титулуват с името „Средна европейска класа”, да си направят една група. И да си осмисляте малко повече питанията. Така като гледам може и те да не стават вече на химна на Европейския съюз, което ни беше приоритет и на партията. Освен че не ставате на европейския химн, вие и не чувствате, че ние трябва да се възползваме от европейската солидарност. И европейската солидарност е 60% в този проект. Вие искате да я махнем и да си построим за 4 милиона лева с наши бюджетни средства. Това ли искате? Когато популизмът надделее над здравия разум колкото аргументи да ви изкараме, няма да го разберете”, каза Георги Манев, почетен председател на СЕК и настоящ общински съветник от групата на КОД.

Той добави още: „Срамувам се от гласуването на общинските съветници от СЕК”.

Кметът Димитър Николов заяви, че в Бургас отношението и грижата за възрастните хора е същото като към децата.

„Искам да Ви заявя ясно и на двете партии – изборите минаха преди 4 – 5 месеца, хората си направиха своите решения. Аз няма да позволя този проект да бъде провален с внушения”, заяви кметът Николов.

В крайна сметка здравият разум надделя и докладната за възрастните хора бе приета с огромно мнозинство, като шестима съветници се въздържаха да гласуват.

Повече за новия дом:

Новият дом за стари хора ще бъде построен по най-високи стандарти и ще разполага с единични и двойни стаи с всички необходими условия за самостоятелен живот. Вътре ще има още стая за рехабилитация и медицинско наблюдение, зала за групови и индивидуални занимания, зала за арт и трудотерапия, фитнес зала, зона за релакс с кът за четене, зона за хранене и отдих с трапезария.

Сградата ще бъде обзаведена и оборудвана с най-съвременни мебели и уреди, според изискванията за предоставяне на резидентна грижа за възрастни хора.

Към постройката ще има още вътрешна градина, която ще предоставя функции на открито като фитнес, пространство за трудотерапия, цветна градина и алеи за разходка. До всички пространства ще има осигурена достъпна среда.

Изграждането на новия Дом за възрастни хора ще осигури по-добри условия за качествен, независим и спокоен начин на живот за старите хора, съобразен с индивидуалните им нужди.

Оценете публикацията
Leave A Reply

Exit mobile version