Националната агенция за приходи отпуска хомота за бизнеса по отношение на задължението предварително да декларира превоза на стоки с висок фискален риск. Това са стоки, като плодове, зеленчуци и различни видове месо, за които има по-голям риск да бъдат използвани в схеми за укриване на данъци.
Фирмите няма да бъдат задължени да декларират пред НАП точния час на пристигане на превозваната стока. Това гласят промени в Наредба №Н-5 за условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на България, които са пуснати от Министерство на финансите за обществено обсъждане.
Срещу изискването предварително да бъде деклариран часът на пристигане на стоката се обявиха редица представители на бизнеса. При внос и износ често има непредвидим престой по границите, камионите изминават големи разстояния при превоза на стоките, а доставките често са предназначени за няколко получателя, което прави трудно изпълнимо предварителното посочване на очакван час за доставка, гласят мотивите за предложената промяна. Обявяването на очаквания час на доставката като приблизителен би обезсмислило въвеждането му и представлява ненужна административна тежест, която затруднява и оскъпява процеса на доставка, без да има реална практическа полза за осъществяваната от данъчните контролна дейност. Затова декларирането на очаквания час на пристигане на стоката ще бъде доброволно.
От 3 януари 2024 г. влезе в сила задължителното предварително деклариране на данни за превозите на стоки с висок фискален риск на стойност над 5000 лв., извършвани с транспортни средства над 3,5 т., които започват от територията на страна извън ЕС и завършват на територията на България, както и превозите, които започват и завършват на територията на страната. Още от 1 октомври миналата година влезе в сила задължението за предварително деклариране на данни по отношение на превозите, които започват от територията на друга страна от ЕС и завършват на територията на България или започват от територията на страната и завършват в друга държава от ЕС. При прилагането на режима за предварително деклариране са възникнали някои проблеми, които налагат промени в наредбата, става ясно от мотивите.
При превоз на стоки с висок фискален риск получателят или изпращачът трябва да обявят предварително в НАП превозвача, както и превозваната стока – вид, количество, цена, дата, място на получаване/разтоварване и предназначение на стоката. Но често в търговията използват спедиторски фирми, за които получателят няма информация. Затова с предложените промени получателите на стоките ще подават в НАП данни за превозвача, само ако са им известни.
Друга промяна в наредбата се отнася за фирмите, които са задължени да декларират превоза на рискови стоки, но имат задължения към държавната хазна в размер над 5000 лв., които не са обезпечени или разсрочени. В момента тези фирми са длъжни да изчакат поне 4 часа след часа, посочен в декларацията за начало на превоза, и едва след това камионът може да тръгне. С промените в наредбата се дава възможност превозът да започне и преди изтичане на четирите часа, ако задълженията бъдат платени (обезпечени) или ако фирмата получи разрешение за това от данъчните. Допълнителните изисквания за фирми със задължения над 5000 лв. са въведени, за да стимулират фирмите да плащат задълженията си в срок.

5/5 - (1 vote)
Leave A Reply

Exit mobile version