Призив към правителството да гласува против предложението на Европейската комисия за дерегулиране на ГМО растения, произведени с “нови геномни техники”, отправя Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР). Утре неговият председател Илиян Илиев ще връчи на областния управител на Варна проф. Андрияна Андреева отворено писмо до премиера акад. Николай Денков и министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, както и щайга с екологично чисти зеленчуци с гарантиран произход, произведени от малки местни ферми.
Символичният акт изразява желанието и надеждата на дребните земеделци да запазят поминъка си. Той ще бъде сериозно застрашен след влизането в сила на европейския регламент за дерегулация на ГМО, внесен от ЕК, без да се следват установените процедури за обсъждане в работни групи на национално ниво, а след това и в Брюксел, предупреждават от ОЦОСУР.
Текстът ще се гледа на 11 януари на заседание на Съвета на министрите по околна среда на държавите-членки на ЕС.
“Призоваваме българският министър на околната среда да гласува “против” предложението на ЕК. Гласуването “въздържал се” също не е решение, защото означава мълчаливо съгласие”, се казва в отвореното писмо. В него еколозите припомнят, че предложението на ЕК на практика ще позволи ГМО да се продават незабелязано и потребителите да не знаят какво ядат.
“Аграрната индустрия иска ГМО културите, устойчиви на хербициди и инсектициди, да бъдат допуснати до полетата и чиниите ни без проверки за безопасност или етикетиране. Европейската комисия и някои членове на Европейския парламент се подчиниха на заповедите на индустрията и разработиха закона за дерегулация на ГМО, който ще навреди на здравето, биоразнообразието и земеделските производители.

4/5 - (10 votes)
Leave A Reply

Exit mobile version