В последната година Комплексен онкологичен център Бургас зададе тенденция, която не се влияе от увеличената заболеваемост, а от това на кого се доверяват пациентите. Въпреки че в цялата страна отварят нови и нови здравни заведения, все повече онко болни от Бургас, Ямбол, Сливен и други области предпочитат да се лекуват тук. Според цифрите Комплексният онкологичен център има 10% повече пациенти в сравнение с 2022 г.
Заради приноса си за развитие на КОЦ Бургас, управителят проф. Христо Бозов бе награден с приза „Общински мениджър” от Общинския съвет в морския град. В академичните среди той е познат като ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров”.
– Проф. Бозов, как приемате наградата, която местният парламент Ви връчи навръх празника на града?
-Призът „Общински мениджър” за 2022 г. е признание и оценка не само за моята, но и за дейността на целия екип на КОЦ Бургас. Предходната година беше много добра в постигането на нашата основна мисия – да помагаме на болните. Смея да твърдя, че това се отнася в пълна сила и за 2023 г., защото надградихме още по отношение на качеството на лечебния процес.
– КОЦ Бургас за пореден път беше новатор в много отношения – от проекта за телемедицина през обучението на медицински сестри до акредитацията Ви като база за специализация. Бихте ли обобщили крайъгълните акценти от 2023 г., които Ви утвърдиха като едно от най-авторитетните лечебни заведения в региона и не само?
-Годината беше добра от гледна точка на това, че въведохме още високотехнологична апаратура. Освен това получихме положителна акредитационна оценка от Министерството на здравеопазването за обучение на студенти и специализанти. Това ни позволи много бързо да привлечем още млади хора. С радост мога да съобщя, че вече имаме 12 специализанти, като последните двама са от Германия.
Работихме много в посока подобряване на кадровия състав. Гордеем се с това, че само преди няколко дни един от нашите колеги беше хабилитиран като доцент. Това е началникът на Отделението по онкогинекология доц. Павел Добрев. Той е млад и перспективен човек, който ще работи за обучение на студенти по медицина и специалисти по здравни грижи. Разбира се имаме и много добри финансови резултати, които ще покажат, че сме едно от водещите лечебни заведения в публичния сектор. Това също е от значение, за да можем да инвестираме в апаратура и да се развиваме в името на пациентите. Но и в името на бъдещите ни колеги. Ето, например тази година направихме Live Surgery. От Комплексен онкологичен център предавахме гинекологични операции директно в учебните зали на университет „Проф. д-р Асен Златаров” и студентите без да влизат в операционната наблюдаваха тънкостите на гинекологичната хирургия. Това е част от проекта ни за телемедицина, който осъществяваме с учебното заведение. Негова цел е обучение на бъдещи лекари, медицински сестри и лекарски асистенти.
За първи път направихме и обучение по медицинска физика в другата ни база, където обзаведохме учебна зала. Така че връзката КОЦ Бургас – университет „Проф. д-р Асен Златаров” е много тясна и е от взаимна полза за развитието на лекарите и медицинските специалисти.
За първа година започнахме обучение и на медицински сестри по техните специалности. Това стана благодарение на положителната акредитационна оценка, която получихме за обучение на анестезиологични, операционни и сестри по палеативни грижи, за които има голям дефицит в здравеопазването.
-Увеличили ли са се пациентите Ви тази година и защо?
-Увеличението е с 10%, което прави около 14 500 пациенти, като трябва да се има предвид, че още не сме завършили годината. Цифрите се дължат не само на увеличената заболеваемост, но и на това, че КОЦ Бургас е предпочитано и търсено от пациентите лечебно заведение. Ние не сме частна болница, при нас няма доплащане и хората предпочитат да се доверят на нашите специалисти, които са изградени с години и са с големи традиции в областта на хирургията, гинекологията, урологията, гастроентерологията, образната диагностика и нуклеарната медицина.
Какви са плановете Ви за 2024 г.?
Една от големите ми мечти вече е съвсем близо до сбъдване. Започване строежа на нова сграда в центъра, където е База 2 на КОЦ Бургас. Имаме готов проект, остана да намерим финансирането, което няма да е лесна работа, защото се очертава да е в обем на около 30 милиона лева само за строеж на тази 9-етажна сграда. Освен това вече имаме един готов проект за строеж на друга, по-малка сграда, в която да се помещава ядрено-магнитен резонанс, за който сме подали заявка по оперативна програма от Министерство на здравеопазването заедно с друга апаратура, която да получим както всички комплексни онкологични центрове, но ние за разлика от другите вече сме с една крачка напред, защото имаме готов технически проект, имаме средства и можем да започнем това строителство. Така че работим усилено в посока разширяване на базата.
Предвиждаме още през следващата година със собствени средства да закупим апаратура, която ще бъде в полза на пациентите с гастроинтестинални заболявания. Ще закупим апарат за горна и долна ендоскопия от най-висок клас, както и един изключително модерен ехограф, който ще ни помогне в диагностиката и лечението на рака на млечната жлеза. Разбира се предвиждаме доусъвършенстване на лапароскопската кула, която закупихме тази година за мини инвазивна хирургия в коремната, урологичната и гинекологичната области. Така че следващата година също ще бъде година на развитие.
-Какво ще пожелаете на колегите си на прага на Новата година?
Благодаря им изключително много, че полагат всеотдайни грижи за пациентите с онкологични заболявания, които са едни от най-тежките. Те не са само добри лекари, а човеци в главно Ч. Пожелавам им да са здрави и все така отлични професионалисти.

4/5 - (1 vote)
Leave A Reply

Exit mobile version