Тъмният цвят на някои продукти се дължи на естествените растителни пигменти антоцианини. Според направени проучвания антоцианините имат противовъзпалителни свойства и защитават от развитието на сърдечносъдови заболявания и рак. Учени са установили, че има намаляване на случаите на рак на дебелото черво и рак на хранопровода при консумация на черни малини например.
Ето няколко примера за „черни“ храни и какви са техните ползи за здравето.
Започваме с къпините. Любимите тъмни плодчета съдържат танин, лутеин, манган, фолиева киселина и два пъти повече витамин C от боровинките. Къпините са богати и на фибри, които са полезни за правилното функциониране на червата, спомагат и за поддържането на здравословно тегло. Според някои изследвания те водят до понижаване нивото на лошния холестерол.
Останалите полезни „черни“ храни вижте в галерията.