В сезона на кулинарните риалити формати има една тема, свързана с готвенето, която не ни дава покой. А именно: как да готвим така, че да поддържаме добра форма? Питаме Емануел Июджи, известен и като The Fitness Chef Emanuel.
Фитнес шампион и кулинар със свои рецепти и система за диетично хранене, той държи на разграничаването между диетично и здравословно и опровергава схващането, че мечтаното тяло се постига с ограничения и мъчителни диети.
Във фитнес залата
Защото, според него, полезната за формата храна може да е изненадващо вкусна. По готвенето се запалил още от 15-годишен, а днес споделя кулинарния си опит със своите клиенти във фитнес залата, която отваря в началото на 2017 г. съвместно със свой колега.
Треньор е вече 7 години. От 2014 г. участва и в състезания по класически културизъм. За това кратко време успява да стане абсолютен балкански шампион по бодибилдинг и два пъти републикански шампион. През 2016 г. дебютира и на европейското първенство, където става девети измежду близо 30 състезателя.
Имаш интересно име и фамилия. Каква е историята ти?
Фамилията ми е по-интересна, заради това, че баща ми е нигериец. Майка ми е българка. Роден съм и цял живот съм живял тук. Започнах със спорта, защото бях много слаб. Постепенно започнах да качвам килограми, да харесвам промяната, която виждам, и исках да се развивам още.
А кое беше първо – спортът или кулинарията?
Понеже съм възпитан сам да си приготвям храната и сам да се оправям, постепенно започнах да се уча как храната, която приемам, да ми помага за външния вид. Като един любител готвач, вече помагам и на много клиенти да водят по-здравословен и по-диетичен начин на живот.
The Fitness Chef – звучи като идеалната комбинация! Така ли е на практика?
Точно така. Спортът и готвенето вървят ръка за ръка.
Оттам ли е прозвището The Fitness Chef?
То идва от там, че има хиляди шефове, които готвят здравословно, но много малко от тях правят разликата между диетично и здравословно. Това е, на което искам да науча хората – че ако имат желание, могат да постигнат всичко. Имам клиенти, които са сваляли по 30-40 кг. Изцяло си променят живота само заради това, че правят тази първа стъпка – промяната в себе си.
А труден ли е пътят от нея нататък?
За него трябва да имаш голямо постоянство. Каквото и да правиш, каквато и диета да спазваш, колкото и тренировки да имаш седмично, това не бива да ти пречи на ежедневието. Защото често хората прекаляват – почват да тренират всеки ден, ядат само по една ябълка или по едно яйце… А това е нещо, което не може да се изпълнява дълго време. И накрая прегрешават.
Какво готвиш най-често и с най-голямо удоволствие?
Паста, пици, мусака. Обичам да превръщам популярни рецепти в диетични.
Какво точно променяш в пицата, за да е диетична?
Най-вече тестото. Може да е например от карфиол. Повечето такива рецепти с карфиол са здравословни, но не и диетични – в тях има сирене например, а моята рецепта е само от карфиол и белтъци, които се правят по специфичен начин, за да станат на тесто. Отгоре плънката е главно зеленчукова. За закуска пък си правя овесени питки с кисело мляко и сирене или пък овесени палачинки, гофрети, мъфини.
Съветът на Емо за влизане във форма
Сутрешна тренировка на гладно 30-40 минути. Ако не можете на гладно, хапнете преди това някакъв плод. След тренировката – някаква комбинация от бавни въглехидрати, за да може метаболизмът да не се забавя. Изключително важно е да се ядат въглехидрати!
Жените ги отбягват, защото знаят, че от тях се качват мазнини, но когато рязко избегнем тези храни, метаболизмът не е глупав и се пренастройва. Съответно, някаква комбинация от бавни въглехидрати – мюсли, овесени ядки, лимец, пълнозърнест хляб – съвсем малко количество, 40-50 г, колкото за енергия.
След това две яденета без въглехидрати през деня: салата, зеленчуци и месо или салата, зеленчуци и риба, може малко ядки, сусамов тахан, фъстъчено масло… За една седмица, ако тренирате през ден, съм сигурен, че ще постигнете голяма визуална промяна.