Знаете ли, че…

Шакшука е особено популярна в Израел, но всъщност идва от Северозападна Африка и в буквален превод от берберски означава „бърканица“ или по нашенски – миш-маш. За разлика от него обаче, в тази екзотична закуска яйцата са забулени, а пикантния вкус – по-наситен.

Необходими продукти

  • 6 яйца
  • 800 г домати (белени и нарязани на едри кубчета или от консерва)
  • 2 червени чушки
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 3 с. л. олио (или мазнина за готвене по ваш вкус)
  • няколко резена лимон
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 ч. л. сладък червен пипер
  • 1 ч. л. чили на прах
  • 100 мл вряла вода
  • 1/2 ч. л. захар
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне

Задушете нарязания на ситно лук. Добавете наситнения чесън, почистените от семките и нарязани чушки и ги задушете за 5 минути.

След това добавете и доматите, доматеното пюре, водата и захарта. Разбъркайте и оставете да къкри за 5-8 минути, или до получаването на гъста, еднородна смес.

Овкусете с кимиона и двата вида пипер и внимателно чукнете яйцата при доматения сос. Подправете със сол и черен пипер на вкус и покрийте с капак за 3-5 минути. На финала украсете с магданоз.

Оценете публикацията

Comments are closed.

Exit mobile version