Знаете ли, че…
Шакшука е особено популярна в Израел, но всъщност идва от Северозападна Африка и в буквален превод от берберски означава „бърканица“ или по нашенски – миш-маш. За разлика от него обаче, в тази екзотична закуска яйцата са забулени, а пикантния вкус – по-наситен.
Необходими продукти
- 6 яйца
- 800 г домати (белени и нарязани на едри кубчета или от консерва)
- 2 червени чушки
- 2 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 2 с.л. доматено пюре
- 3 с. л. олио (или мазнина за готвене по ваш вкус)
- няколко резена лимон
- 1/2 връзка магданоз
- 1 ч. л. кимион
- 1 ч. л. сладък червен пипер
- 1 ч. л. чили на прах
- 100 мл вряла вода
- 1/2 ч. л. захар
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне
Задушете нарязания на ситно лук. Добавете наситнения чесън, почистените от семките и нарязани чушки и ги задушете за 5 минути.
След това добавете и доматите, доматеното пюре, водата и захарта. Разбъркайте и оставете да къкри за 5-8 минути, или до получаването на гъста, еднородна смес.
Овкусете с кимиона и двата вида пипер и внимателно чукнете яйцата при доматения сос. Подправете със сол и черен пипер на вкус и покрийте с капак за 3-5 минути. На финала украсете с магданоз.