Помните ли приказката за Пепеляшка, където тиквата се превръща в карета? Вдъхновени от магията на феята кръстница, трансформираме тиквата в… елемент от гурме подредбата на масата. Но за разлика от приказната история, тук заклинанието не се разваля с настъпването на полунощ.
ELLE идея
Издълбайте тиквата, вместо да я режете на парчета. Можете да я изпечете и да я използвате за сервиране на готовата супа.
Необходими продукти
- 1 тиква, обелена и почистена от семките
- 1 глава чесън
- 2 глави лук
- 200 г моркови
- 150 г корен от джинджифил
- 200 мл кокосово мляко
- 200 г скариди
- кората на 1 лайм
- 100 г сирене фета
- сол
- зехтин
- мащерка
- розмарин
- черен пипер
- индийско орехче
- кориандър
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 180 градуса, нарежете тиквата на парчета и ги поставете в тава върху хартия за печене. Поръсете ги със зехтин, сол, мащерка и розмарин.
Печете заедно с необелената глава чесън около 40 минути, или до омекване.
Нарежете морковите, лука и джинджифила и ги сварете в тенджера. Пасирайте ги заедно с бульона им, изпечената тиква и омекналия чесън. Добавете кокосовото мляко и щипка кафява захар.
Задушете почистените скариди в тиган със загрят зехтин и ги овкусете със сол, черен пипер и настърганата кора лайм. Добавете ги при сервиране заедно с парче фета сирене (слага се, докато супата е още гореща).
Още гурме идеи, вдъхновени от тиквената трансформация в „Пепеляшка“, вижте в галерията: