„Дължа фигурата си на спагетите и на родителите ми. Не мога да си представя живота си без паста – ям я всеки ден“, казва София Лорен. Винаги сме искали да й вярваме, но в полза на това изказване са и фактите. Може би италианският модел на хранене е чудодейната формула, която позволява на човек да се храни, без да напълнява.
Правило 1: малки порции
В много италиански домакинства се сервират обилни порции храна, но италианците умеят да спират, когато се почувстват сити. Разбира се, това е така, защото по принцип обаче те се хранят с малки порции. И изпиват чаша кафе. По своя състав италианското хранене е съвсем балансирано: съдържа не много мазнини, умерено въглехидрати, изобилие от риба и пиле и внимателно се отнася към червеното месо.
Правило 2: правилната мазнина е зехтин
„Течна храна с хилядолетна история“ – така италианците наричат зехтина. Добавят го в сосове, салати и меса на грил дори. Зехтинът заема голяма ниша в средиземноморската кухня по принцип. Но дори и зехтинът италианците използват балансирано – не прекаляват с него.
Правило 3: наслаждават се на пресни продукти
Прясна риба , домати, билки, артишок, каперси, патладжан, тиквички и лимони – те са в основата на вкусни и здравословни ястия, особено в южна Италия. Ако е прясна пастата, то тя винаги е „ал денте“ с няколко капки зехтин и обикновен сос от доматите от градината. И, да, винаги в неголеми порции.
Правило 4: скромна закуска
Прекрасно знаете, че закуската е основното хранене за деня. Италианците не го пропускат при никакви обстоятелства. Въпреки това не започват деня с обилно хранене – чаша кафе и кроасан или с малко бисквити.
Правило 5: никакви сладки и газирани напитки
… по време на хранене! Само минерална вода и вино (не бутилка, а чаша) – те доста по-приятно и полезно правят компания на храната.
Правило 6: пица – да, но не всеки ден!
Без да искаме да ви разочароваме, но редовното присъствие на пицата на масата на италианците не е истина. В Италия пица се яде през почивните дни, на сбирка с приятели. Често тя е съвсем проста – сирене и зеленчуци.
Правило 7: лека вечеря
Италианците се стараят да олекотят максимално много последното си хранене за деня (освен ако не са на приятелска вечеря). Традиционната вечеря често включва минестроне, студени меса и малка порция паста с пармезан.
Правило 8: италианската диета е в липсата на диета
Италианките не полудяват по диетите. Ако искат да отслабнат, просто спират с пържените храни, тестените и сосовете. В същото време си позволяват доматен а супа, паста със зехтин и много подправки. И последно, но най-важно: всяко италианско ястие трябва да се яде без никакво чувство за вина!
Автор Люба Вангелова