Апетитни, ароматни, с хрупкава външност и сочна плънка отвътре

Хайде на баничките! Но не какви да е, а по рецепта на най-добрата кулинарка на Турция! Ще си кажете – банички като банички, какво толкова? Но няма да сте прави, защото тези са нещо изключително – апетитни, ароматни, с хрупкава външност и сочна  плънка отвътре. Ето какво ви трябва за неустоимите банички със сирене по турска рецепта:

Необходими продукти (измерени с чаша от 200 мл): 1 чаша топло прясно мляко 2 чаши топла вода 1 супена лъжица захар 1 чаена лъжичка сол 1  яйце 1 супена лъжица суха  мая 6 чаши брашно (около 600 гр.) За  плънка (по желание):

500 г дребно (фета) сирене 1 връзка пресен магданоз За намазване на тестото:

125 г масло 60 мл олио И още:

1 яйце сусам, кимион, черен кимион…

Начин на приготвяне: Смесете хладкото мляко и водата в дълбок съд, добавете  маята, захарта, олиото и яйцето със стайна температура.

Разбъркайте добре, след което сипете солта и започнете постепенно да добавяте брашното. Разбъркайте с лъжица.

Когато  тестото се сгъсти, омесете тестото на ръка. Трябва да е меко, но да се отделя от стените на купата. Покрийте с найлоново фолио и оставете на топло място да втасва за 40 минути.

За плънката: смесете съставките.

За намазване: разтопете маслото и го смесете с олиото.

Втасалото  тесто премесете малко върху набрашнен плот, след което го разделете на 10 части. Всяка оформете на топка. Покрийте ги с плик и ги оставете да починат 10 минути.

Вземете една топка и я разточете на голяма тънка кора. При нужда се поръсва с брашно, за да не залепне. Намажете кората с разтопената мазнина, след което започнете да я сгъвате като за бутер  тесто.

Намажете всяка нова повърхност с мазнина при сгъване. Подредете опакованите “кубчета” или “пликове” под фолио или плик, за да не изсъхнат, докато разточвате останалото тесто.

След това вземете първото кубче и леко го разтеглете с точилка.

Наредете плънката по дължина.

Внимателно навийте на руло и подредете върху тава, застлана с хартия за печене.

Нарежете рулцата на по-малки парчета, като хапки. Намажете отгоре с разбито  яйце и по желание поръсете със семена.

Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса до приятен загар.

Оценете публикацията

Comments are closed.

Exit mobile version