Необходими продукти
- 250 г брашно тип 00
- 50 г брашно семолина
- 3 яйца
- сол.
За пълнежа
- 400 г тиквено пюре от печена тиква
- 50 г настърган пармезан
- 1 жълтък
- 1 белтък
- сол
- черен пипер индийско орехче
За соса
- 100 г масло
- 8 листа прясна салвия (градински чай)
- 1 лимон
Начин на приготвяне
С 3/4 от брашната направете кладенче, в което сложете яйцата и щипка сол. Разбъркайте с шпатула до образуването на тесто, което можете да месите с ръце до достигане на средна мекота. Останалото брашно използвайте за сгъстяване и при размесването, ако е необходимо.
Увийте готовото тесто с кухненско фолио и го оставете в хладилника за 30 минути. След това го разделете на няколко парчета и ги разточете с машина за паста до степен 5 или на ръка – върху набрашнен плот до получаване на 3-4 мм дебелина.
Разрежете корите на квадрати. Смесете продуктите за плънката (без белтъка) и ако не се получи достатъчно гъста, използвайте няколко лъжички галета. В средата на всеки квадрат сложете от пюрето, а по краищата намажете с белтък. Похлупете отгоре с друг тестен квадрат и притиснете краищата, за да залепнат.
Получените равиоли поставяйте върху набрашнена повърхност и прехвърлете в хладилника, за да стегнат (можете да ги държите там до два дни). За да ги сготвите, добавете 2-3 лъжици сол в тенджера с вряща вода, намалете силата на котлона и варете равиолите на части по 3-4 минути (докато изплуват на повърхността).
В голям тиган разтопете маслото за соса на средна температура, добавете нарязаните листа салвия и запържете равиолите от двете страни. Полейте със сока от лимона и сервирайте.